Jajecznica

Jajecznica jest potrawą, którą przygotowuje się na patelni, ze smażonych jajek. Najczęściej przyrządza się ją na bazie masła, ale można użyć również innych rodzajów tłuszczu. W celu wzbogacenia jej smaku i wartości odżywczych dodaje się do niej różne: warzywne lub mięsne składniki.

Więcej

Chleb

Domowy chleb wspaniale smakuje z masłem. Warto upiec pieczywo na zakwasie lub na drożdżach. Do przygotowania chleba na zakwasie potrzebne są: woda, mąka, np. pszenna, miód, sól, oliwa z oliwek oraz oczywiście zakwas. Jeśli nie jest zbyt silny lub czas pieczenia chleba ma być krótszy, można dodać nieco drożdży. 

Więcej

Omlet

Omlet jest potrawą, podawaną w formie okrągłego placka, którą przygotowuje się na bazie smażonych jajek. Można go przyrządzać zarówno w wersji na słodko – z owocami, jak na słono – z mięsem i warzywami.

Więcej

Dżem

Dżem jest najpopularniejszym przetworem, sporządzanym z owoców, najczęściej sezonowych: jagód, malin, poziomek i truskawek. Dodaje się do niego również cukier oraz pektynę lub żelatynę. Przy samodzielnym przygotowaniu dżemu należy przełożyć go do niedużych słoików i zapasteryzować, a następnie przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. 

Więcej

Kawa

Kawa jest napojem, przygotowanym z ziaren kakaowca, uprawianego na terenie Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Jest ona głównym źródłem kofeiny, pobudzającej do działania procesy przemiany materii. 

Więcej

Herbata

Herbatę pije się dla smaku, a niekiedy także dla pobudzenia. Zielona herbata zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, nowotworów. Wspomaga też odchudzanie. Czerwona odmiana tego napoju ma działanie pobudzające oraz – podobnie jak zielona – obniża poziom cholesterolu. Biała herbata ma delikatny smak i obniża ciśnienie.

Więcej

Powiązane porady