Witaminy

Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych zróżnicowanych pod względem budowy. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich pochodzenie może być naturalne lub syntetyczne. Organizm sam nie syntezuje witamin (są egzogenne), dlatego muszą być dostarczane do organizmu. Działanie przeciwne do witamin wykazują antywitaminy – związki chemiczne, które blokują wykorzystanie witamin przez ustrój. Niedobór witamin to hipowitaminoza, nadmiar to hiperwitaminoza, a brak określonej witaminy to awitaminoza. Witaminy pełnią funkcję regulacyjną, wspomagają szereg procesów zachodzących w tkankach.

Więcej

Węglowodany

Węglowodany, inaczej cukry, są organicznymi związkami chemicznymi złożonymi z węgla, wodoru i tlenu. Są one podstawowym składnikiem pokarmu stanowiącym główne źródło energii dla człowieka.

Więcej

Białko

Białko jest materiałem budulcowym, który współtworzy organizm człowieka. Znajduje się m.in. w układzie mięśniowym. Jest również jednym z podstawowych (obok węglowodanów i tłuszczów) składników diety. Źródłem białka w pożywieniu są produkty roślinne oraz zwierzęce.

Więcej

wapń

Kolor wapnia jest srebrzystobiały. Musi być przechowywany bez dostępu do tlenku węgla. Naturalny wapń jest składnikiem kości oraz ścian komórkowych. Przeciętny dorosły między 19. a 50. rokiem życia powinien przyjmować 1200 mg magnezu dziennie, natomiast dziecko między 8. a 18. rokiem życia - 1500 mg.

Więcej