Naleśniki

Naleśniki są potrawą, którą w wersji tradycyjnej przygotowuje się z mąki, wody, mleka i jajka. Najczęściej spożywa się je ze słodkim twarożkiem lub z owocowymi przetworami. Naleśniki można jeść również w wersji wytrawnej, np. ze szpinakiem czy farszem mięsnym.

Więcej

Sosy

Sosy koperkowy, grzybowy i meksykański idealnie komponują się z potrawami mięsnymi. Sos śmietanowy, boloński lub serowy jest często dodawany do makaronów. Sałatki podaje się natomiast z sosem winegret.

Więcej

Grzyby

Grzyby są niezwykle cenione w polskiej kuchni ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach. Wzbogacone nimi dania zyskują wiele cennych wartości odżywczych. W 80-90 % grzyby to woda. Drugi pod względem ilości składnik to białko – dzięki któremu grzyby bywają nazywane „leśnym mięsem”. Najwięcej aminokwasów zawierają młode i świeże grzyby, zwłaszcza pieczarki oraz prawdziwki. Ponadto w grzybach znajdują się witaminy z grupy B, witamina PP, żelazo, potas, wapń i sód. Są niskokaloryczne, dlatego osoby odchudzające się bez obaw mogą włączać wszystkie rodzaje grzybów do jadłospisu.

Grzyby można gotować, suszyć, dusić, smażyć oraz marynować. Każdy z tych sposobów pozwala na przygotowanie smacznych dań. Suszone grzyby to podstawa tradycyjnej kolacji wigilijnej.

Więcej

Powiązane porady