Arbuz

Arbuz, zwany również kawonem, jest owocem z rodziny dyniowatych. Pierwotnie występował wyłącznie na terenach Afryki Południowej, natomiast obecnie jest popularnym owocem uprawianym w naszej strefie klimatycznej - nawet w przydomowych ogródkach. Arbuz jest niskokalorycznym warzywem, polecanym osobom, które są na diecie odchudzającej. 

Kawon jest rośliną jednoroczną, która do prawidłowego wzrostu wymaga temperatury wyższej niż 18˚C i dużej ilości wody. Największe pola arbuzów znajdują się w: Chinach, Turcji, Hiszpanii i na Ukrainie. W Polsce najczęściej uprawia się odmianę odporną na niskie temperatury. 

Więcej

Truskawki

Truskawka, nazywana również poziomką ananasową, pochodzi z rodziny roślin nasiennych. Uprawiana jest na terenach o klimacie umiarkowanym, w szczególności w Europie. Truskawki charakteryzują się bardzo słodkim smakiem. Najczęściej używane są do wyrobu przetworów: dżemów, konfitur i marmolad. 

Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Obecnie wyróżnia się wiele gatunków tych owoców, począwszy od tych dojrzewających wiosną, przez środek lata, aż po wczesną jesień. Największe pola poziomek ananasowych znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Turcji i Rosji. Truskawki do wzrostu potrzebują klimatu umiarkowanego. 

Więcej

Banan

Banany mają mniej niż 89 kalorii. Zmniejszają poziom cholesterolu oraz obniżają ciśnienie. Owoce zjada się na surowo oraz wykorzystuje do przyrządzania sałatek oraz koktajli. Ciekawą odmianą są miękkie czerwone banany.

Więcej

Jabłka

Jabłka są owocami, które w zależności od odmiany mogą mieć smak słodki lub kwaskowaty. Można jeść je zarówno postaci surowej, jak i przetworzonej, np. w formie soku. Jabłka są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, m.in.: witaminy C, retinolu, beta-karotenu i błonnika.

Więcej