dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa opiera się na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów, które zawierają w sobie białka ziaren zbóż – czyli gluten. Występuje on najczęściej w takich zbożach, jak: pszenica, jęczmień czy żyto. Stosowany jest również jako dodatek spulchniający np.: w słodyczach, wędlinach, piwie, parówkach i mlecznych produktach. Dieta bezglutenowa jest metodą leczenia nietolerancji pokarmowej na gluten lub celiakii.

Więcej

Suplementy diety

Suplement diety to środek spożywczy, który ma za zadanie uzupełnić codzienną dietę. Celem stosowania suplementów diety nie jest wyleczenie choroby, a wsparcie przebiegu odpowiednich procesów w organizmie. Mogą wspomagać m.in. układ trawienny, układ krwionośny, proces odchudzania, proces widzenia. Suplementy diety to skoncentrowane źródła witamin, składników mineralnych lub innych substancji o działaniu odżywczym.

Więcej

Witaminy

Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych zróżnicowanych pod względem budowy. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich pochodzenie może być naturalne lub syntetyczne. Organizm sam nie syntezuje witamin (są egzogenne), dlatego muszą być dostarczane do organizmu. Działanie przeciwne do witamin wykazują antywitaminy – związki chemiczne, które blokują wykorzystanie witamin przez ustrój. Niedobór witamin to hipowitaminoza, nadmiar to hiperwitaminoza, a brak określonej witaminy to awitaminoza. Witaminy pełnią funkcję regulacyjną, wspomagają szereg procesów zachodzących w tkankach.

Więcej

Białko

Białko jest materiałem budulcowym, który współtworzy organizm człowieka. Znajduje się m.in. w układzie mięśniowym. Jest również jednym z podstawowych (obok węglowodanów i tłuszczów) składników diety. Źródłem białka w pożywieniu są produkty roślinne oraz zwierzęce.

Więcej