pokrzywa

Pokrzywa jest zielem wykorzystywanym w medycynie naturalnej, gdyż wykazuje liczne właściwości lecznicze. Ponadto dostarcza wielu cennych substancji odżywczych – witamin (A, K, B2 i C) i soli mineralnych (magnez, fosfor, wapń, siarka, żelazo, potas, jod). 

Więcej

Zioła

Zioła, rośliny zielarskie to rośliny, które zawierają substancje oddziałujące na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne). Zioła dostarczają surowców zielarskich, czyli organów, tkanek lub wydzielin rośliny zielarskiej, które zawierają najwięcej substancji czynnych (np. liść, koszyczek, jagoda, pąk). Zioła mogą mieć działanie lecznicze, przyprawowe i trujące. Działają relaksująco, wyciszająco i uspokajająco. Pomagają oczyścić organizm i złagodzić stany zapalne. Wzmacniają układ odpornościowy. Działają rozgrzewająco lub chłodząco. 

Więcej

cytryna

Cytryna jest owocem dostarczającym wielu cennych dla organizmu substancji. Wśród nich należy wymienić: beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, magnez i sód. Owoc ten można uprawiać w domach jako roślinę ozdobną, jednak znajduje większe zastosowanie w świecie kulinarnym. 

Więcej

czosnek

Czosnek nazywany jest często naturalnym antybiotykiem, gdyż wykazuje liczne właściwości lecznicze. Znajdują się w nim substancje antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniacze – selen, flawonoidy oraz witamina C, dlatego czosnek wykorzystywany jest m.in. w profilaktyce chorób nowotworowych. Działa również przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, przez co stosowany jest przy różnych infekcjach. 

Więcej