Śniadania

Zdaniem dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, ponieważ dostarcza energii na cały dzień. Godziny jedzenia śniadań są różne, zwykle jadane są niedługo po przebudzeniu. Według upodobań śniadania mogą składać się z lekkich i prostych dań lub bardziej skomplikowanych i sycących. Najczęściej śniadania składają się z ciepłego napoju typu: kawa, herbata i kanapek lub jajecznicy. Często wybieraną formą śniadania są także kukurydziane płatki na mleku lub grzanki z dżemem.

Więcej

Przystawki

Najpopularniejsze jedzenie na imprezę to kanapki, sałatki i warzywa maczane w dipach. Na imprezie urodzinowej można podać też słodkie przystawki, np. tarty z nadzieniem lub galaretki.

Więcej

Obiady

Obiady są to główne i najbardziej obfite posiłki zjadane w ciągu dnia. W Polsce spożywane są zwykle w między godziną 12 a 16. Tradycyjny obiad składa się z dwóch dań: zupy i dania głównego. Drugie danie zwykle wykonane jest na bazie mąki lub ziemniaków oraz mięsa (np. kotlet z ziemniakami, pierogi). Dodatkiem do drugiego dania jest zdrowa i lekkostrawna surówka z warzyw. Coraz popularniejsze stają się obiady jednodaniowe – sycąca zupa lub danie główne. Obiady składające się z dwóch dań są zwykle podawane przy szczególnych okazjach lub raz w tygodniu w niedzielę. Pod wpływem dużej liczby obowiązków pora jedzenia obiadów przesuwa się w kierunku godzin wieczornych.

Kolacje

Kolacja jest ostatnim posiłkiem w ciągu dnia. W Polsce jadana jest w godzinach wieczornych, zwykle pomiędzy 18 a 21. W wielu krajach, takich jak Hiszpania, Portugalia, kolacja jest podawana w późnych godzinach wieczornych (od 21 do północy). We Francji czy Anglii kolacja jest zazwyczaj podawana na ciepło, stanowi odpowiednik polskiego obiadu. Wśród dań znajdują się mięsa, zupy, makarony, puddingi (Wielka Brytania). W Polsce najczęściej na kolację je się kanapki. Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce lekkie sałatki ze świeżych warzyw i jogurty. Popularne są także grzanki, pasty jajeczne i omlety. Często kolacji towarzyszy szklanka soku, mleka lub kakao. Kolacja ma uzupełnić pulę energetyczną całodziennej diety. Kolacja może mieć wyjątkowy charakter, np. być okazją do spędzenia czasu z najbliższą rodziną lub tylko we dwoje przy świecach.