Jajecznica

Jajecznica jest potrawą, którą przygotowuje się na patelni, ze smażonych jajek. Najczęściej przyrządza się ją na bazie masła, ale można użyć również innych rodzajów tłuszczu. W celu wzbogacenia jej smaku i wartości odżywczych dodaje się do niej różne: warzywne lub mięsne składniki.

Więcej

Omlet

Omlet jest potrawą, podawaną w formie okrągłego placka, którą przygotowuje się na bazie smażonych jajek. Można go przyrządzać zarówno w wersji na słodko – z owocami, jak na słono – z mięsem i warzywami.

Więcej

Naleśniki

Naleśniki są potrawą, którą w wersji tradycyjnej przygotowuje się z mąki, wody, mleka i jajka. Najczęściej spożywa się je ze słodkim twarożkiem lub z owocowymi przetworami. Naleśniki można jeść również w wersji wytrawnej, np. ze szpinakiem czy farszem mięsnym.

Więcej