Truskawki

Truskawka, nazywana również poziomką ananasową, pochodzi z rodziny roślin nasiennych. Uprawiana jest na terenach o klimacie umiarkowanym, w szczególności w Europie. Truskawki charakteryzują się bardzo słodkim smakiem. Najczęściej używane są do wyrobu przetworów: dżemów, konfitur i marmolad. 

Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Obecnie wyróżnia się wiele gatunków tych owoców, począwszy od tych dojrzewających wiosną, przez środek lata, aż po wczesną jesień. Największe pola poziomek ananasowych znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Turcji i Rosji. Truskawki do wzrostu potrzebują klimatu umiarkowanego. 

Więcej

Jabłka

Jabłka są owocami, które w zależności od odmiany mogą mieć smak słodki lub kwaskowaty. Można jeść je zarówno postaci surowej, jak i przetworzonej, np. w formie soku. Jabłka są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, m.in.: witaminy C, retinolu, beta-karotenu i błonnika.

Więcej

Pomarańcza

Pomarańcza jest owocem cytrusowym o włóknistym, jadalnym miąższu. Rośnie ona na drzewach pomarańczowych, które występują na obszarach tropikalnych i subtropikalnych – Azji i Ameryce Północnej i Południowej. Pomarańcze często wykorzystywane są do produkcji soków. 

Drzewka pomarańczowe, których owocem są pomarańcze, do wzrostu wymagają bardzo dużej ilości wody i słońca, dlatego też występują w państwach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.

Więcej