Tarta

Tartę przygotowuje się z kruchego, francuskiego lub drożdżowego  ciasta i nadzienia. Farsz do wypieku często przyrządza się z użyciem jajka lub sera. Przygotowanie przysmaku trwa około 30-40 minut. Należy je zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. 

Więcej

Ciasta

Ciasta ucierane to obok biszkoptów jedne z najprostszych ciast. Wspaniale smakują z owocami kremami i konfiturą. Ciasta kruche są znakomite jako szarlotka lub budyniowiec. Drożdżowe ciasto to wiele możliwości – może być pyszną struclą makową, oprószoną kruszonką lub cukrem pudrem drożdżówką, chałką czy stokrotką. 

Więcej

Lody

Lody są popularnym letnim deserem, przygotowywanym na bazie mleka lub wody oraz dodatków, najczęściej owoców lub czekolady. Podaje się je w różnych formach, np. w kubku, na patyku czy w postaci gałki w waflowym rożku. Lody można kupić gotowe w lodziarniach i w sklepach spożywczych lub przygotować samodzielnie w domu. 

Lody są deserem mrożonym, który przyrządzany jest mleka lub wody. Najczęściej do ich zamrażania używa się ciekłego azotu, który znacznie przyśpiesza ten proces, a przy tym minimalizuje ryzyko rozwoju salmonelli. 

Więcej

Miód

Miód to przysmak wielu osób. Ma właściwości bakteriobójcze oraz przyspiesza gojenie ran. Jedna z jego odmian – miód manuka - wzmacnia odporność. Bardzo popularne są: miód wielokwiatowy, lipowy oraz gryczany.

Więcej

Powiązane porady