grupy krwi

Grupy krwi są określane w oparciu o występowanie na krwinkach czerwonych charakterystycznych białek – antygenów. Wyróżnia się cztery podstawowe grupy krwi: A, B, AB i 0. Przynależność do określonej grupy jest cechą niezmienną dla każdego człowieka. 

Więcej

leukocyty

Leukocyty, czyli krwinki białe, odpowiadają za ochronę organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Należą one do elementów morfotycznych, inaczej strukturalnych krwi. Badaniem diagnostycznym, które pozwala na ilością i jakościową ocenę leukocytów jest morfologia krwi.

Więcej

ciśnienie krwi

Ciśnienie tętnicze krwi jest siłą, z jaką krew napiera na ściany tętnic podczas skurczu, a następnie rozkurczu serca. Wartości prawidłowego ciśnienia są zależne od kilku czynników, m.in. od wieku oraz od stanu organizmu – inne zakresy normy są ustalone dla osób z chorobami nerek czy cukrzycą. 

Więcej

nadciśnienie

Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się, gdy pomiar ciśnienia krwi wskazuje wartości przekraczające 140 mmHg ciśnienia skurczowego i/lub 90 mmHg ciśnienia rozkurczowego. Jest to choroba przewlekła wymagająca stosowania leków oraz modyfikacji stylu życia.

Wyróżnia się dwa rodzaje nadciśnienia: pierwotne i wtórne. Nadciśnienie pierwotne stanowi ponad 90% wszystkich zachorowań. Przyczyną jego rozwoju są czynniki dziedziczno-genetyczne oraz środowiskowe, takie jak sytuacje konfliktowe w życiu rodzinnym lub zawodowym, które wywołują stałe napięcie psychiczne.

Więcej

Anemia

Anemia, czyli niedokrwistość.

Anemia może być wrodzona, bądź też spowodowana dużą utratą krwi lub niedoborem żelaza i witaminy B12. Polega na obniżonej ilości erytrocytów, hematokrytu i poziomu hemoglobiny. Objawy anemii to: bóle głowy, osłabienie, apatia, blada skóra, wypadanie włosów, brak apetytu, duszność, problemy ze wzrokiem, krwotok z nosa. Ignorowanie objawów anemii i utożsamienie ich z przepracowaniem, niewyspaniem lub przemęczeniem powoduje pogłębienie choroby. W przypadku łagodnej anemii wywołanej niedoborem żelaza lub witamin, leczenie polega na uzupełnieniu ich braku w organizmie. Dieta bogata w czerwone mięso, suszone śliwki i warzywa strączkowe oraz suplementacja pomogą uregulować poziom niezbędnych składników odżywczych. Przy leczeniu ostrej anemii stosuje się zastrzyki lub przetoczenie koncentratów krwinek czerwonych i płynów infuzyjnych. Rokowania uzależnione są od przyczyn anemii. Wczesne rozpoznanie i wdrożenie leczenia pozwala na szybkie wyleczenie. Nieleczona anemia powoduje komplikacje i wyniszcza organizm.