Robaki w kuchni – sposoby pozbycia się rybików

Fot. ©Armando Frazão/Fotolia

Rybiki to robaki, które co prawda nie szkodzą człowiekowi (nie gryzą i nie przenoszą chorób), ale ich obecność w kuchni potrafi sprawić, że dalsze korzystanie z pomieszczenia staje się nieprzyjemne.

Rybiki szybko się rozmnażają. Najczęściej wybierają kuchnie ślepe – bez okien.

Rybiki – cechy charakterystyczne

Rybiki cukrowe (srebrzyki; wilgotniaki) mają około 4-10 mm długości, żyją nawet 5 lat (rok są w stanie przetrwać bez pożywienia). Lubią wilgoć i miejsca, w których jest ciepło. Swoim kształtem przypominają rybę. Rybiki żywią się ziarnami, cukrem, mąką, kaszami, papierem, klejem, pleśnią.

Domowe sposoby na pozbycie się rybików

1. Wietrzenie pomieszczeń
Pozostawienie otwartych okien kilka dni z rzędu sprawi, że robaki lubiące ciepło i wilgoć, same opuszczą kuchnię. Warto zaopatrzyć się w osuszacze i wentylatory.
2. Uszczelnienie kuchni
Wszystkie niepotrzebne dziury i szpary należy zagipsować lub pokryć silikonem.
3. Pułapki na rybiki 
Kawałek tektury dobrze jest posmarować miodem, zostawić na noc – rybiki przykleją się do niego. Rano wyrzucamy lub palimy pułapkę. Równie dobrze można zastosować mieszankę cukru pudru i boraksu (ekologicznego środka czyszczącego). Do walki z robakami w kuchni dobrze jest użyć saszetek z szałwią czy wawrzynem.

Środki owadobójcze w walce z rybikami

Użycie środków chemicznych w postaci np. żelów, sprayu jest zalecane, aby pozbyć się robaków z kuchni.

Robaki w kuchni – profilaktyka

W walce z robakami w kuchni – rybikami pomocne jest regularne sprzątanie kuchni i częste osuszanie pomieszczenia. Zmniejszymy szansę na pojawienie się rybików w kuchni, jeśli temperatura w pomieszczeniu nie będzie przekraczać 17 stopni. Pomocny jest również kot – rybiki to jego przysmak, więc nie pozwoli, aby zadomowiły się w naszej kuchni. 


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje