Lampion ze świeżej pomarańczy i goździków na 2 sposoby – jak zrobić samodzielnie pachnące ozdoby na Boże Narodzenie?

Dekoracje świąteczne z pomarańczy i wbitych w nią goździków
Fot. ©OlegDoroshin/Fotolia

Ozdoby na Święta Bożego Narodzenia z pomarańczy nie tylko ładnie wyglądają, ale i pachną. Ogień z podgrzewacza włożonego do środka lampionu powoli uwalnia zapach owocu i goździków. Dekorację świąteczną można zrobić na 2 sposoby: z całej pomarańczy lub z pokrojonej na cienkie plastry i przyklejonej do ściany słoika.

 

Suszone plastry pomarańczy można wykorzystać do ozdabiania stroików świątecznych. Po doczepieniu cienkiego sznurka lub wstążki wysuszone owoce ładnie będą wyglądać na choince.

POLECAMY: Świąteczne śledzie

Aromatyczny lampion z wydrążonej pomarańczy, krok po kroku

Po wydrążeniu pomarańczy warto pamiętać, aby nożem ściąć jej górę. Ogień z podgrzewacza nie zrobi wtedy nieestetycznej czarnej plamy i lampion dłużej będzie użyteczny w domu. Ozdobę można postawić wszędzie tam, gdzie chce się rozpylić cytrusowo-goździkowy aromat.

 

Potrzebujesz:

  • pomarańczy,
  • noża,
  • łyżki stołowej,
  • małego spodka lub innej podstawki,
  • goździków (ilość wedle uznania), które posłużą do nakłuwania owocu,
  • małe foremki do pierników (do wycinania wzorów na skórce),
  • małego podgrzewacza.

 

Sposób wykonania:

  • Natnij skórę pomarańczy, mniej więcej w połowie.
  • Łyżką oddziel miąższ od skóry, uważając przy tym, aby jej nie uszkodzić.
  • Środek owocu odłóż na bok.
  • Spód pomarańczy zetnij lekko nożem, aby lampion był stabilny.
  • Foremkami do pierników wytnij wzory na górnej części owocu.
  • Nakłuj pomarańczę dowolną ilością goździków.
  • Spód lampionu postaw na podstawkę i włóż do środka zapalony podgrzewacz.
  • Przykryj pomarańczę górną częścią skórki.

 

Gotowe!

Pachnący lampion z plastrów pomarańczy i słoika, krok po kroku

Lampion z plastrów pomarańczy można postawić, np. na świątecznym stole. Pomarańcza po jakimś czasie zacznie wysychać, ale nawet wtedy stanowi ładną dekorację. Do lampionu można dołożyć też kilka plastrów cytryny lub limonki. Wykonanie ozdoby zajmuje zaledwie 5 minut.

 

Potrzebujesz:

  • pomarańczy,
  • słoika,
  • mocnego kleju,
  • goździków w dowolnej ilości,
  • świeczki, najlepiej w postaci małego podgrzewacza.

 

Sposób wykonania:

  • Pomarańcze pokrój na cienkie plastry (możesz je lekko odsączyć na ręczniku papierowym).
  • Przyklejaj fragmenty owocu za pomocą kleju.
  • Plastry klej pojedynczo, najlepiej aby zachodziły lekko na siebie.
  • Między pomarańcze włóż goździki.
  • Do środka słoika włóż podgrzewacz i zapal go.

 

Gotowe!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady