Sprawdzone pomysły na lampion, wieniec oraz stroik świąteczny z suszonych owoców i orzechów

Suszone cytrusy na białym tle
Fot. ©xamtiw/Fotolia.com

Świąteczny stół możesz udekorować własnoręcznie wykonanymi ozdobami. Świetnie sprawdzi się lampion w słoiku z suszonymi owocami i orzechami oraz stroik ze świerku i bakalii. Na drzwi zawieś efektowny wieniec z suszonych cytrusów.

 

Elementy ozdób na Boże Narodzenie są przepełnione symboliką. Wiecznie zielone rośliny, na przykład świerk, oznaczają trwające życie. Natomiast płomień świec to symbol nadziei oraz światłości Jezusa.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ogórkowa

Lampion bożonarodzeniowy w słoiku z suszonymi owocami, kawą i orzechami

Lampion bożonarodzeniowy możesz zrobić nawet w kilka minut. Taka ozdoba ładnie pachnie i pięknie wygląda na świątecznym stole, kredensie, w sypialni, a nawet przed domem. Do przygotowania lampionu potrzebujesz:

  • słoika o pojemności 1 litra,
  • białej lub kolorowej świecy (najlepiej w kształcie masywnego walca),
  • kilku ususzonych plastrów pomarańczy,
  • kilku orzechów włoskich (w łupinach),
  • dwóch garści rodzynek,
  • dwóch garści ziaren kawy,
  • garści migdałów,
  • złotego lub srebrnego sprayu.

 

Sposób przygotowania:

  • Słoik umyj i pozostaw do wyschnięcia.
  • Orzechy włoskie pofarbuj sprayem.
  • Do osuszonego słoika włóż świecę.
  • Wokół świecy rozsyp kolejno: migdały, ziarna kawy, rodzynki, orzechy włoskie oraz plastry pomarańczy (kolejność warstw jest dowolna). Każdy ze składników powinien tworzyć osobne piętro.
  • Zapal świeczkę.

Jak przygotować wieniec na drzwi z suszonych cytrusów

Wieniec na drzwi z suszonych cytrusów jest kolorowy i oryginalny. Możesz zawiesić go na drzwiach wejściowych po zewnętrznej stronie lub w dowolnym pomieszczeniu. Do wykonania wieńca są ci potrzebne:

  • wianek ze styropianu o średnicy około 40 centymetrów (do kupienia w internecie oraz sklepach papierniczych),
  • kilkadziesiąt pinezek,
  • 10 pomarańczy,
  • 10 cytryn,
  • 5 limonek,
  • 5 mandarynek,
  • 3 małe bombki (złote lub czerwone),
  • gałązka świerku,
  • czerwona wstążka.

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce pokrój w plastry i rozłóż na blaszkach do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza.
  • Cytrusy piecz przez 3 godziny. Po 1,5 godziny przełóż je na drugą stronę.
  • Owoce rozłóż na gazetach i umieść przy źródle ciepła, na przykład kaloryferze. Pozostaw na kilka dni.
  • Gdy cytrusy będą już suche, zacznij nabijać je pinezkami na wianek ze styropianu. Owoce powinny pokryć całą jego powierzchnię.
  • Na szczycie wieńca wetknij gałązki świerka, przywiąż wstążkę i zawieś bombki.

Świąteczny stroik na Boże narodzenie ze świerku i bakalii

Bożonarodzeniowy stroik ze świerku i bakalii stanowi ciekawą i prostą w wykonaniu ozdobę. Do jej zrobienia potrzebujesz:

  • przezroczystej szklanki do whisky,
  • gałązki świerku,
  • kilku orzechów włoskich (w łupinach),
  • kilku małych bombek,
  • laski cynamonu,
  • kilku plastrów ususzonej pomarańczy i cytryny,
  • garści drobnych kamyczków,
  • złotego lub srebrnego sprayu.

 

Sposób przygotowania:

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady