Świąteczny stół możesz udekorować własnoręcznie wykonanymi ozdobami. Świetnie sprawdzi się lampion w słoiku z suszonymi owocami i orzechami oraz stroik ze świerku i bakalii. Na drzwi zawieś efektowny wieniec z suszonych cytrusów.

Reklama

Elementy ozdób na Boże Narodzenie są przepełnione symboliką. Wiecznie zielone rośliny, na przykład świerk, oznaczają trwające życie. Natomiast płomień świec to symbol nadziei oraz światłości Jezusa.

Lampion bożonarodzeniowy w słoiku z suszonymi owocami, kawą i orzechami

Lampion bożonarodzeniowy możesz zrobić nawet w kilka minut. Taka ozdoba ładnie pachnie i pięknie wygląda na świątecznym stole, kredensie, w sypialni, a nawet przed domem. Do przygotowania lampionu potrzebujesz:

  • słoika o pojemności 1 litra,
  • białej lub kolorowej świecy (najlepiej w kształcie masywnego walca),
  • kilku ususzonych plastrów pomarańczy,
  • kilku orzechów włoskich (w łupinach),
  • dwóch garści rodzynek,
  • dwóch garści ziaren kawy,
  • garści migdałów,
  • złotego lub srebrnego sprayu.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Słoik umyj i pozostaw do wyschnięcia.
  • Orzechy włoskie pofarbuj sprayem.
  • Do osuszonego słoika włóż świecę.
  • Wokół świecy rozsyp kolejno: migdały, ziarna kawy, rodzynki, orzechy włoskie oraz plastry pomarańczy (kolejność warstw jest dowolna). Każdy ze składników powinien tworzyć osobne piętro.
  • Zapal świeczkę.

Jak przygotować wieniec na drzwi z suszonych cytrusów

Wieniec na drzwi z suszonych cytrusów jest kolorowy i oryginalny. Możesz zawiesić go na drzwiach wejściowych po zewnętrznej stronie lub w dowolnym pomieszczeniu. Do wykonania wieńca są ci potrzebne:

  • wianek ze styropianu o średnicy około 40 centymetrów (do kupienia w internecie oraz sklepach papierniczych),
  • kilkadziesiąt pinezek,
  • 10 pomarańczy,
  • 10 cytryn,
  • 5 limonek,
  • 5 mandarynek,
  • 3 małe bombki (złote lub czerwone),
  • gałązka świerku,
  • czerwona wstążka.

Sposób przygotowania:

  • Owoce pokrój w plastry i rozłóż na blaszkach do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza.
  • Cytrusy piecz przez 3 godziny. Po 1,5 godziny przełóż je na drugą stronę.
  • Owoce rozłóż na gazetach i umieść przy źródle ciepła, na przykład kaloryferze. Pozostaw na kilka dni.
  • Gdy cytrusy będą już suche, zacznij nabijać je pinezkami na wianek ze styropianu. Owoce powinny pokryć całą jego powierzchnię.
  • Na szczycie wieńca wetknij gałązki świerka, przywiąż wstążkę i zawieś bombki.

Świąteczny stroik na Boże narodzenie ze świerku i bakalii

Bożonarodzeniowy stroik ze świerku i bakalii stanowi ciekawą i prostą w wykonaniu ozdobę. Do jej zrobienia potrzebujesz:

  • przezroczystej szklanki do whisky,
  • gałązki świerku,
  • kilku orzechów włoskich (w łupinach),
  • kilku małych bombek,
  • laski cynamonu,
  • kilku plastrów ususzonej pomarańczy i cytryny,
  • garści drobnych kamyczków,
  • złotego lub srebrnego sprayu.

Sposób przygotowania:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama