Choinka karczochowa krok po kroku, czyli jak zrobić ozdobę świąteczną ze styropianu i wstążki

bombka zrobiona ze styropianu
Fot. ©abrada/Fotolia

Ozdoby świąteczne można łatwo wykonać samodzielnie, np. ozdabiając tasiemkami i cekinami styropianowe figury. W ten sposób można zrobić chociażby piękną, małą świąteczną choinkę, która będzie doskonałą ozdobą na przykład na biurko w pracy.

Czego potrzebujesz do wykonania choinki karczochowej?

Do wykonania choinki karczochowej będą ci potrzebne:

  • styropianowy stożek, który możesz kupić w sklepach z artykułami do rękodzieła i pasmanteriach (także przez internet) o wysokości 25-30 cm;
  • zielona wstążka o szerokości 2,5 cm;
  • szpilki krawieckie (ok. 0,25 kg);
  • ostre nożyczki do cięcia materiału;
  • ozdoby (kolorowe cekiny, koraliki, małe kokardki, 3 suszone plastry cytryny).

Jak wykonać choinkę karczochową?

  • Zacznij od opasania stożka na dole wstążką. Przypnij wstążkę szpilkami. Zrób małe zakładki, żeby wstążka lepiej przylegała do styropianu.
  • Potnij wstążkę na paski o długości ok. 6 cm.
  • Połóż pasek wstążki poziomo przed sobą. Jego prawy koniec zawiń do góry i zaprasuj paznokciem miejsce zagięcia. To samo zrób z lewym końcem. Wstążka powinna przypominać pięciokąt złożony z trójkąta równoramiennego postawionego na dwóch poziomo ułożonych prostokątach.
  • Przyłóż figurę ze wstążki do choinki, najszerszy wierzchołek trójkąta powinien być skierowany do dołu. Przypnij go tuż nad pasem utworzonym przez tasiemkę, którą na początku opasałeś choinką. Dwie szpilki wkłuj u góry figury w oba kąty utworzone przez ramiona trójkąta.
  • W ten samo sposób przypnij tyle trójkątów ze wstążek, ile potrzeba, aby dokładnie zakryć styropianowy stożek. Trójkąty przypinaj blisko siebie poziomymi pasami, kierując się w górę stożka. Trójkąty na każdym kolejnym pasie powinny mieć wierzchołki ułożone naprzemiennie.
  • Zanim dojdziesz do czubka choinki, opleć go wstążką tak samo, jak jej dół.
  • Tak wykonane „drzewko” możesz przyozdobić cekinami, koralikami, wstążeczkami lub suszonymi plastrami cytryny. Przypinaj je szpilkami do choinki.

 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl- Tyrolskie naleśniki

Gotowe!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje