DIY – stroik świąteczny z masy solnej na wigilijny stół

Stroik świąteczny
Fot. dusk/Fotolia.com

Stroiki na stół to ciekawy sposób na dekorację świąteczną. Masa solna daje duże pole do popisu. Wybacza drobne błędy, formuje się w takie kształty jakie chcemy uzyskać. Jest prosta w wykonaniu i tania.

 

Przy okazji wykonywania stroika możesz przygotować więcej masy i zrobić własne ozdoby choinkowe wykrawając z niej wzory np. foremkami do ciastek.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kluseczki gnocchi ze szpinakiem

Stroiki na święta Bożego Narodzenia z masy solnej – niezbędne składniki

Do przygotowania masy solnej potrzebujesz: pół szklanki wody, pół szklanki soli – grubej warzonej, 1 szklanki mąki pszennej (zwykłej tortowej), pół łyżki oleju. Do ozdobienia stroika użyj farb – mogą być zwykłe plakatowe farby dla dzieci lub akrylowe w tubkach. Pędzle: 1 gruby i 1 cienki do malowania detali. Foremki do ciastek do wykrojenia ozdób. Farba – zielona, złota i czerwona – to podstawa, możesz użyć też innych kolorów.

Stroiki na stół – sposób wykonania stoika z masy solnej krok po kroku

  • Podane wyżej składniki wymieszaj dokładnie w misce (ręcznie lub za pomocą miksera) do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta.
  • Przełóż na stolnicę posmarowaną mąką i wyrabiaj rękami jeszcze około 7 minut.
  • Podziel ciasto na 4 równe części. Jedną z nich schowaj i szczelnie przykryj – będzie potrzebna nieco później.
  • Włącz piekarnik i ustaw go na 80 stopni.
  • Z trzech części uformuj 3 równe, długie grubsze wałeczki – jak na kopytka. Złącz je u nasady i zapleć warkocz. Pamiętaj, że w środek koła, które zrobisz z warkocza musi wejść świeca.
  • Połóż warkocz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnika formując z niego koło.
  • Z pozostałej części ciasta zrób 3-4 małe kulki, które posłużą za bombki.
  • Posmaruj bombki lekko wodą i zamocuj na warkoczu.
  • Jeżeli zostało ci jeszcze trochę ciasta możesz je rozwałkować i powycinać foremkami do ciastek ozdoby na choinkę. Pamiętaj, aby przed włożeniem do piekarnika zrobić w nich dziurkę do zawieszenia.
  • Stroik i ozdoby piecz w piekarniku około 3 godzin w temperaturze 80 stopni. Po upieczeniu zaczekaj aż wystygną.
  • Pomaluj stroik zieloną farbą. Bombki na czerwono. Możesz użyć złotej farby do namalowania na nich wzorów.

Po wyschnięciu farby spryskaj stroik lakierem do włosów w celu utrwalenia całości. W środek włóż świecę - stroik na stół gotowy.


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje