Zbliżenie na płytę kuchenki elektrycznej.
© montypeter/Adobe Stock

Gazowa czy elektryczna? A może modna teraz indukcja? Strefa gotowania to jedno z najważniejszych miejsc w kuchni, w którym spędzamy najwięcej czasu, dlatego tak ważne jest wybranie odpowiedniego sprzętu.

 

Kuchenki gazowe wracają do łask. Kojarzą nam się z przytulną, pachnącą kuchnią babci, podbijają serca szybkością przygotowywania potraw, bezawaryjnością i niskim kosztem utrzymania. Z kolei, płyty elektryczne i indukcyjne cieszą oko nowoczesnym designem, przekonują dodatkowymi, wbudowanymi funkcjami i zapewniają łatwość czyszczenia. Kuchenka to serce każdej kuchni, najczęściej, obok lodówki, używany sprzęt AGD. Jakie urządzenie wybrać? Na co zwrócić uwagę, kupując nowy sprzęt kuchenny? Sprawdzamy, jakie są plusy i minusy tych urządzeń.

Zalety kuchenki gazowej

  • Lepszy smak potraw - wiele użytkowników chwali kuchenki gazowe za tę właśnie cechę, uważając, że potrawy przygotowywane w kuchence, którą grzeje ogień, są po prostu smaczniejsze.
  • Niższe rachunki za prąd.
  • Szybsze przygotowywanie potraw - gaz jest bardziej kaloryczny od prądu.
  • Przydatna do przygotowywania egzotycznych potraw - np. azjatyckich specjałów smażonych w woku.

Minusy kuchenki gazowej

  • Niebezpieczna z uwagi na możliwość ulatniania się gazu, dlatego też decydując się na zakup kuchenki gazowej, warto zabezpieczyć się w odpowiednie czujniki i zabezpieczenia.
  • Design - retro wygląd kuchenek gazowych sprawia, że nie pasują one do wszystkich wnętrz. Ich estetykę obniża także przepis nakazujący, by rura doprowadzająca gaz oraz jej zawór były na wierzchu.
  • Czyszczenie - zdecydowanie bardziej czasochłonne niż w przypadku jej elektrycznego odpowiednika. Co istotne, substancje powstające w procesie spalania gazu chętnie osadzają się na ścianach, sufitach i okapach, tworząc nieestetyczne, brudne plamy.

Zalety kuchenki elektrycznej i indukcyjnej

  • Wygodne w użyciu i w utrzymaniu - gładką płytę zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości niż pojedyncze ruszty i palniki
  • Płyta indukcyjna nie nagrzewa się podczas gotowania - to bezpieczne rozwiązanie w mieszkaniach, w których są małe dzieci lub wskakujące na meble zwierzęta
  • Nowoczesny design i estetyka
  • Dodatkowe, przydatne w czasie użytkowania funkcje np. możliwość połączenia dwóch “palników” w jeden celem zwiększenia powierzchni gotowania lub wbudowany minutnik.
  • W małych kuchniach płytę, szczególnie indukcyjną, łatwo zaadaptować jako część blatu.
  • Moc grzewcza płyty indukcyjnej jest porównywalna do tej uzyskiwanej przez kuchenkę zasilaną gazem.

Minusy kuchenek elektrycznych

  • Długi czas nagrzewania i stygnięcia - płyta elektryczna grzeje całą swoją powierzchnią, dlatego też po jej wyłączeniu płyta jeszcze długo pozostaje gorąca. Z tego samego powodu nie można na niej także szybko zmniejszyć temperatury grzania.
  • Widocznie wyższe rachunki za prąd.
  • Awaryjność - płyty są zdecydowanie bardziej awaryjne niż kuchenki gazowe, a ich naprawa kosztowniejsza. Szybciej też będą się zużywać.

Więcej na temat aranżacja wnętrz kuchnia