Dekoracje świąteczne: choinka z papier-mâché

Czerwony papier mache
Fot. ©Vladimir Prusakov/Fotolia

Dekoracje świąteczne z papier-mâché przygotujesz z papieru toaletowego, starych gazet lub ręcznika papierowego. Ten sposób wykonania ozdób to dobra okazja na wykorzystanie makulatury. Potrzebne będą również stelaże i formy.

 

Papier-mâché (papier mache) to delikatnie rozmoczone w kleju kawałki papieru, które nakłada się na siebie, oblepiając formy. Inną wersją papier-mâché jest papierowa pulpa, którą przygotowuje się z mocno rozdrobnionego papieru, wody i kleju.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z zupki chińskiej

Świąteczna choinka z papier mache krok po kroku

Do barwienia ozdób z papier-mâché można użyć zwykłych plakatówek, akwareli lub tempery.

 

Do wykonania białej i delikatnej masy użyj papieru toaletowego. Nieco twardszą i trwalszą uzyskasz z gazet (nie lakierowanych) oraz rolek po papierze toaletowym. Warto też wykorzystać paski papierowe z niszczarki.

 

Będą ci potrzebne:

  • stare gazety,
  • klej z mąki,
  • folia np. malarska lub rozcięte duże worki na śmieci do zabezpieczenia stołu i podłogi,
  • rękawiczki np. gumowe,
  • nóż introligatorski,
  • nożyczki,
  • szmatka do wycierania zabrudzeń – najlepiej robić to, gdy jeszcze nie zaschną,
  • plastikowa butelka, najlepiej po wodzie 0,5 l,
  • około 50-70 pasków ze sztywnej tektury, ściętych ostro na jednym końcu – o wymiarach: dł. 10 cm, szer. 1 cm,
  • drobnoziarnisty papier ścierny (np. o granulacji P1000) do wygładzania powierzchni,
  • śnieg w sprayu,
  • szeroki pędzelek,
  • zielona farba.

 

Składniki na klej z mąki:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soli.

 

Sposób przygotowania:

  • Zabezpiecz miejsce pracy folią i załóż rękawiczki.
  • Przygotuj klej: w szerokiej misce połącz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak by nie było grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
  • Odetnij denko butelki, dzięki temu będzie bardziej stabilna. Zdejmij nakrętkę, w otwór włóż wycięty z tektury stożek – utworzysz czubek choinki.
  • Wykonaj nacięcia w butelce naprzemiennie i gęsto, na wzór rozmieszczenia choinkowych gałązek.
  • W każdym otworze umieść pasek tektury, wkładając go grubszym końcem.
  • Gazety lub inny papier, którego używasz, potnij lub porwij na około 2 cm paski o szerokości 1 cm.
  • Maczaj każdy pasek w kleju i mocuj go do choinkowej formy, zaczynając od góry. Nadmiar kleju oraz nierówności rozcieraj szmatką lub pędzelkiem.
  • Wskazówka: Im więcej warstw nałożysz, tym choinka będzie trwalsza. Dodatkowo wzmocnisz ją, pozwalając warstwie lekko przeschnąć przed nałożeniem kolejnej.
  • Po oklejeniu całości, wyczyść stanowisko pracy i odstaw choinkę w ciepłe miejsce na noc do wyschnięcia. Możesz przyspieszyć proces, susząc ją suszarką.
  • Gdy klej całkowicie wyschnie, zeszlifuj wszelkie nierówności i niedoskonałości papierem ściernym.
  • Pomaluj choinkę na zielono. Czubek oprósz śniegiem w sprayu. Możesz umocować na nim gwiazdkę.

 

Przygotowana w ten sposób choinka jest piękną ozdobą świątecznego stołu lub stroika.

 


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje