Dekoracje świąteczne: choinka z papier-mâché

Czerwony papier mache
Fot. ©Vladimir Prusakov/Fotolia

Dekoracje świąteczne z papier-mâché przygotujesz z papieru toaletowego, starych gazet lub ręcznika papierowego. Ten sposób wykonania ozdób to dobra okazja na wykorzystanie makulatury. Potrzebne będą również stelaże i formy.

 

Papier-mâché (papier mache) to delikatnie rozmoczone w kleju kawałki papieru, które nakłada się na siebie, oblepiając formy. Inną wersją papier-mâché jest papierowa pulpa, którą przygotowuje się z mocno rozdrobnionego papieru, wody i kleju.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z dyni

Świąteczna choinka z papier mache krok po kroku

Do barwienia ozdób z papier-mâché można użyć zwykłych plakatówek, akwareli lub tempery.

 

Do wykonania białej i delikatnej masy użyj papieru toaletowego. Nieco twardszą i trwalszą uzyskasz z gazet (nie lakierowanych) oraz rolek po papierze toaletowym. Warto też wykorzystać paski papierowe z niszczarki.

 

Będą ci potrzebne:

  • stare gazety,
  • klej z mąki,
  • folia np. malarska lub rozcięte duże worki na śmieci do zabezpieczenia stołu i podłogi,
  • rękawiczki np. gumowe,
  • nóż introligatorski,
  • nożyczki,
  • szmatka do wycierania zabrudzeń – najlepiej robić to, gdy jeszcze nie zaschną,
  • plastikowa butelka, najlepiej po wodzie 0,5 l,
  • około 50-70 pasków ze sztywnej tektury, ściętych ostro na jednym końcu – o wymiarach: dł. 10 cm, szer. 1 cm,
  • drobnoziarnisty papier ścierny (np. o granulacji P1000) do wygładzania powierzchni,
  • śnieg w sprayu,
  • szeroki pędzelek,
  • zielona farba.

 

Składniki na klej z mąki:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soli.

 

Sposób przygotowania:

  • Zabezpiecz miejsce pracy folią i załóż rękawiczki.
  • Przygotuj klej: w szerokiej misce połącz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak by nie było grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
  • Odetnij denko butelki, dzięki temu będzie bardziej stabilna. Zdejmij nakrętkę, w otwór włóż wycięty z tektury stożek – utworzysz czubek choinki.
  • Wykonaj nacięcia w butelce naprzemiennie i gęsto, na wzór rozmieszczenia choinkowych gałązek.
  • W każdym otworze umieść pasek tektury, wkładając go grubszym końcem.
  • Gazety lub inny papier, którego używasz, potnij lub porwij na około 2 cm paski o szerokości 1 cm.
  • Maczaj każdy pasek w kleju i mocuj go do choinkowej formy, zaczynając od góry. Nadmiar kleju oraz nierówności rozcieraj szmatką lub pędzelkiem.
  • Wskazówka: Im więcej warstw nałożysz, tym choinka będzie trwalsza. Dodatkowo wzmocnisz ją, pozwalając warstwie lekko przeschnąć przed nałożeniem kolejnej.
  • Po oklejeniu całości, wyczyść stanowisko pracy i odstaw choinkę w ciepłe miejsce na noc do wyschnięcia. Możesz przyspieszyć proces, susząc ją suszarką.
  • Gdy klej całkowicie wyschnie, zeszlifuj wszelkie nierówności i niedoskonałości papierem ściernym.
  • Pomaluj choinkę na zielono. Czubek oprósz śniegiem w sprayu. Możesz umocować na nim gwiazdkę.

 

Przygotowana w ten sposób choinka jest piękną ozdobą świątecznego stołu lub stroika.

 


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady