Zupy krem zalecane są w jesiennym i zimowym jadłospisie. Są bardzo treściwe i sycące, a jednocześnie dietetyczne. Ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu ani nakładów pracy. Zupy krem, ze względu na swoją konsystencję, zalecane są w żywieniu dzieci i osób starszych.

Reklama

Zupy krem są sycącym i rozgrzewającym posiłkiem, idealnym zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ponadto są dietetyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je przygotować na bazie rozmaitych warzyw – pomidorów, cukinii, dyni, brokułów, kalafiora.

Dlaczego warto jeść zupy krem?

Zobacz także

Zupy krem są potrawami o aksamitnej konsystencji i delikatnym smaku. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające są szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym. Można je serwować w ramach obiadu lub ciepłej kolacji w chłodne wieczory. Zupy krem są dietetyczne, a przy tym dają długotrwałe uczucie sytości. Można je wzbogacać o różne dodatki, np. chrupiące grzanki czy groszek ptysiowy. Nierzadko dodaje się do nich żółtego sera lub fety do smaku. Zupy kremy doskonale sprawdzą się w żywieniu małych niejadków oraz osób starszych, u których pojawia się problem z gryzieniem i przełykaniem produktów o konsystencji stałej. Zupy krem można przygotować z różnych warzyw. W sezonie jesiennym dużą popularnością cieszy się zupa krem z dyni o apetycznym aromacie i pomarańczowej barwie. Smaczne, gęste i sycące zupy przyrządzi się również na bazie cukinii, brokułów, kalafiora, zielonego groszku oraz cebuli. Alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej z makaronem lub ryżem jest zupa krem z pomidorów z dodatkiem bazylii i sera mozzarella. Do przygotowania tych rozgrzewających i treściwych zup niezbędny jest blender, za pomocą którego miksuje się składniki zupy na gęsty i aksamitny krem.

Przepis na pomidorową zupę krem

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 ml warzywnego bulionu,
  • 50 ml śmietanki 18% do zup,
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki cukru, ½ papryczki chili,
  • pęczek świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  • Do garnka z rozgrzaną oliwą włóż pokrojoną w kostkę cebulę i przekrojone na pół ząbki czosnku i smaż do zeszklenia (przez około 5 minut), co chwila mieszając. Następnie dołóż do garnka papryczkę chili oraz obrane i pokrojone w cienkie plasterki pietruszkę i marchewkę. Całość smaż przez około 5 minut.
  • Sparz pomidory, obierz je ze skóry i usuń szypułki. Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Do garnka z warzywami dodaj pomidory i sok (pozostały po krojeniu pomidorów). Całość smaż 1 minutę.
  • Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotuj przez około 15 minut, aż do zmiękczenia wszystkich warzyw.
  • Zupę zmiksuj za pomocą blendera. Do miseczki wlej śmietankę i dodaj do niej kilka łyżek zupy. Całość wlej do garnka z zupą krem i dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj posypaną listkami bazylii i z dodatkiem kawałka sera mozzarella.

Przepis na zupę krem z dyni

Składniki:

  • około 1 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 litr warzywnego lub drobiowego bulionu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 100 ml śmietany 30-36%,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki mielonego imbiru.

Sposób przygotowania:

  • Dynię umyj, przekrój na pół, usuń z niej pestki i włókna. Następnie pokrój dynią (wraz ze skórką) w kostkę.
  • Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Warzywa ugotuj w przygotowanym bulionie, aż staną się miękkie. Następnie zupę zmiksuj za pomocą blendera na gęsty i aksamitny krem.
  • Do zupy dodaj sok z cytryny oraz przyprawy. Na końcu wlej śmietankę i wymieszaj.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama