Pomysł na obiad dla miłośników łososia: zupa rybna z łososia, serka topionego i ziemniaków

Zupa przygotowana z łososia i ziemniaków.
Fot. ©Bydlinska/Fotolia.com

Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.

 

Łosoś to smaczna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Ryba z piekarnika będzie doskonale smakować podana z puszystym puree i imbirem. Łosoś na parze z warzywami to propozycja na niskokaloryczny i pożywny posiłek na ciepło.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno

 

Zupa rybna - przepis na zupę łososiową, krok po kroku

 

Zupa rybna z łososia i ziemniaków to treściwe i aromatyczne danie, które można podać na obiad lub kolację. Do jej przyprawiania używa się jedynie: soli, pieprzu oraz soku z cytryny, który nadaje potrawie lekko kwaśny smak. Duża ilość warzyw, gotowana ryba i dodatek świeżego posiekanego koperku powodują, że zupa łososiowa ma intensywny smak i aromat.

 

Składniki:

  • 350 g świeżego łososia,
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g serka topionego,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanego kopru,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa.
  • Marchew pokrój w cienkie paski, a ziemniaki w kostkę.
  • Seler obierz ze skóry.
  • Posiekaną cebulę i pora duś w garnku z rozgrzanym masłem przez 3 minuty.
  • Dodaj pokrojone wcześniej warzywa i po 2 minutach zalej całość warzywnym wywarem.
  • Przykryj garnek pokrywką i duś składniki przez 15-20 minut.
  • Dodaj do zupy filet z łososia razem ze skórą i gotuj w wywarze przez 10 minut.
  • Ostrożnie wyjmij rybę na talerz i oddziel ją od skóry.
  • Filet z łososia pokrusz delikatnie w dłoniach na mniejsze kawałki.
  • Dodaj śmietanę i serek topiony i mieszaj do momentu, aż się ser całkowicie się rozpuści.
  • Przełóż kawałki łososia do zupy.
  • Dodaj posiekany świeży koperek.
  • Dopraw zupę rybną sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  • Potrawę można podawać z odrobiną świeżego kopru na wierzchu.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje