Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
Fot. ©nata_vkusidey/Fotolia.com

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

 

Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe. Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

 

Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność

 

Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • patelni,
  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej),
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól,
  • oliwa z oliwek.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut.
  • Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą.
  • Dodaj przyprawy, ale nie sól.
  • Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.

 

Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw

 

Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa, dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 szklanki bulionu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • posiekana pietruszka do posypania.

 

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na pół, podsmaż na maśle.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę i obsmaż z każdej strony.
  • Dodaj paprykę mieloną, tymianek, chwilę podsmaż i dolej bulion.
  • Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat, sól i pieprz, wszystko duś pod przykryciem przez 60 minut.
  • Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

 

Kapuśniak – niezastąpiona zupa na zimne dni

 

Kapuśniak to zupa rozgrzewająca na żeberkach i z kiszonej kapusty. Jest bardzo treściwa i pachnąca.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g żeberek mięsnych,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku,
  • opcjonalnie do zasmażki 1 łyżka mąki i 1 łyżka oleju.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój i zalej 2 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchew, selera i pietruszkę oraz nieobraną, umytą cebulę. Gotuj pół godziny na średnim ogniu.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj 10 minut.
  • Kapustę kiszoną pokrój nożem i dodaj.
  • Dopraw majerankiem, kminkiem, gotuj 20 minut.
  • Wyjmij marchew, pietruszkę i selera, dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu, dodaj do garnka.
  • Wyjęte wcześniej jarzyny pokrój albo zetrzyj na tarce i wrzuć z powrotem do zupy.

 

Opcjonalnie możesz przyrządzić zasmażkę, na łyżce oleju podsmażając mąkę. Zahartuj ją. W tym celu wlej się na patelnię chochlę gorącego płynu z zupy i szybko mieszaj. Dodaj zawartość patelni do garnka i dobrze wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady