Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
Fot. ©nata_vkusidey/Fotolia.com

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

 

Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe. Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak obrać granat

 

Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność

 

Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • patelni,
  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej),
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól,
  • oliwa z oliwek.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut.
  • Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą.
  • Dodaj przyprawy, ale nie sól.
  • Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.

 

Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw

 

Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa, dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 szklanki bulionu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • posiekana pietruszka do posypania.

 

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na pół, podsmaż na maśle.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę i obsmaż z każdej strony.
  • Dodaj paprykę mieloną, tymianek, chwilę podsmaż i dolej bulion.
  • Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat, sól i pieprz, wszystko duś pod przykryciem przez 60 minut.
  • Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

 

Kapuśniak – niezastąpiona zupa na zimne dni

 

Kapuśniak to zupa rozgrzewająca na żeberkach i z kiszonej kapusty. Jest bardzo treściwa i pachnąca.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g żeberek mięsnych,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku,
  • opcjonalnie do zasmażki 1 łyżka mąki i 1 łyżka oleju.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój i zalej 2 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchew, selera i pietruszkę oraz nieobraną, umytą cebulę. Gotuj pół godziny na średnim ogniu.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj 10 minut.
  • Kapustę kiszoną pokrój nożem i dodaj.
  • Dopraw majerankiem, kminkiem, gotuj 20 minut.
  • Wyjmij marchew, pietruszkę i selera, dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu, dodaj do garnka.
  • Wyjęte wcześniej jarzyny pokrój albo zetrzyj na tarce i wrzuć z powrotem do zupy.

 

Opcjonalnie możesz przyrządzić zasmażkę, na łyżce oleju podsmażając mąkę. Zahartuj ją. W tym celu wlej się na patelnię chochlę gorącego płynu z zupy i szybko mieszaj. Dodaj zawartość patelni do garnka i dobrze wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady