Przepis na zupę afrykańską z masłem orzechowym, batatami, mlekiem kokosowym, bulionem warzywnym i pulpecikami

Zupa orzechowa w miseczce stoi na blacie.
Fot. ©Stefan Gräf/Fotolia.com

Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.

 

Masło orzechowe do zupy można kupić gotowe w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. Orzeszki ziemne praży się na patelni z solą i blenduje, aż uzyskają gęstą i wilgotną konsystencję.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijna kapusta z grzybami

Przepis na zupę orzechową z pulpecikami

Zupa afrykańska z dodatkiem pulpetów to sycące danie, które można podać na obiad lub kolację. Potrawę mogą jeść także wegetarianie, wystarczy zrezygnować z mięsnego dodatku. Zamiast batatów używa się też dyni, wcześniej upieczonej w piekarniku.

 

Potrzebujesz:

  • 2 garnków,
  • praski do czosnku,
  • blendera,
  • miski.

 

Składniki na pulpety:

  • 30 dekagramów mięsa mielonego,
  • jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

 

Składniki na zupę:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 mililitrów),
  • puszka mleka kokosowego (400 mililitrów),
  • 5 łyżek masła orzechowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 bataty,
  • 1 cebula,
  • 1/3 małego selera,
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • 4 łyżki prażonych fistaszków (do ozdoby),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo kolendry (do ozdoby).

 

Czas przygotowania: około 40 minut (bez wliczania czasu na przygotowywania bulionu)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania pulpetów:

  • Do miski włóż mielone mięso, jajko i bułkę tartą.
  • Wymieszaj dokładnie składniki i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Z mięsa uformuj kulki.
  • W garnku zagotuj wodę.
  • Gotuj pulpety 5-7 minut.

 

Gotowe!

 

Sposób przygotowania zupy:

  • Zagotuj bulion warzywny.
  • Dodaj mleko kokosowe, pomidory z puszki i sos sojowy.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę oraz pokrój w kostkę cebulę, bataty i seler.
  • Dodaj warzywa do garnka.
  • Całość dopraw papryką chili, pieprzem i solą.
  • Gotuj wywar przez 25 minut.
  • Odlej szklankę zupy, rozpuść w niej masło orzechowe i wylej z powrotem do garnka.
  • Całość gotuj przez 10 minut.
  • Zmiksuj składniki blenderem na gładki płyn.
  • Zupę afrykańską podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki lub kolendry i orzeszkami ziemnymi.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady