Przepis na zupę z dyni na mleku kokosowym z kluskami lanymi i ziemniaczanymi – pomysł na śniadanie dla dziecka

dyniowa zupa mleczna
Fot. ©Thaweerat/Fotolia.com

Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.

Zupę dyniową można zrobić, dodając zamiast mleka – bulion warzywny. Dynia upieczona wcześniej w piekarniku sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna i aromatyczna. Umyte i wydrążone z pestek warzywo kroi się na kawałki i przekłada do naczynia żaroodpornego. Dynię oblaną olejem piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Warzywo można oprószyć ulubionymi przyprawami.

Przepis na mleczną zupę z dynią i lanymi kluskami

Potrzebujesz:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu

  • 2 garnków,
  • blendera.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 gramów dyni (około 1/4 całej dyni),
  • 1/2 litra mleka kokosowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru (może być trzcinowy),
  • szczypta soli,
  • szczypta wiórek kokosowych.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mleko wlej do garnka i zagotuj.
  • Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i usuń z niej skórę.
  • Zdejmij z gazu garnek z mlekiem i dodaj do niego kawałki warzywa.
  • Całość zblenduj na gładką masę.
  • Zupę dopraw solą i cukrem do smaku.
  • W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki wody.
  • Mąkę i jajko wymieszaj dokładnie widelcem.
  • Ciasto na kluski wlewaj wąskim strumieniem do wrzącej wody.
  • Gotuj około 2 minuty.
  • Odcedzone lane kluski przełóż do zupy, a całość posyp wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Zupa z dyni na mleku z kluskami ziemniaczanymi

Zupę mleczną z dyni można podawać z kluskami ziemniaczanymi. Są one bardziej czasochłonne w przygotowaniu niż lane, ale nadają zupie wyjątkowy smak.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • tarki z małymi oczkami,
  • 4 gaz niejałowych,
  • sita.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub gryczanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz surowe ziemniaki ze skóry, umyj i zetrzyj na tarce.
  • Na sito wyłóż gazy i wylej na nie ziemniaczaną masę.
  • Pozostaw ziemniaki na 10 minut, żeby woda ściekła.
  • Masę warzywną przełóż do miski, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody.
  • Masę ziemniaczaną wlewaj łyżką do wrzątku, tak jak w przypadku lanych klusek.
  • Gotuj kluski 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Gotowe!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady