Przepis na japońską zupę miso z tofu, wodorostami wakame i pastą miso na bazie domowego rybnego bulionu dashi

Zupa miso stoi na stole.
Fot. ©shaiith/Fotolia.com

Zupa miso powstaje na bazie rybnego bulionu dashi oraz wodorostów kombu. Kluczowym składnikiem potrawy jest sfermentowana pasta miso. Jej podstawowe rodzaje to biała i czerwona lub brązowa. Przygotowując zupę, można połączyć 2 rodzaje past lub użyć tylko jednej z nich.

 

Pasta miso zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Ułatwiają one trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Gdzie kupić pastę miso

Pasta miso to jeden z najpopularniejszych dodatków japońskich potraw, sosów i marynat. Powstaje ze sfermentowanej soi, do której dodaje się ryż, drożdże lub jęczmień. Rodzaje słonej pasty to:

  • biała, czyli shiro,
  • czerwona lub brązowa, nazywana akamiso.

Gotową pastę miso można kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Za 400 gramowe opakowanie pasty zapłaci się około 10-25 złotych.

Jak zrobić rybny bulion dashi

Dashi jest jednym z podstawowych składników większości japońskich potraw. Bulion dostępny jest w sklepach z orientalną żywnością w postaci granulatu. Dashi można też zrobić samodzielnie. Potrzeba do tego suszonego tuńczyka, czyli bonito, oraz suszonych płatów alg kombu.

 

Składniki:

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Płat suszonego kombu połam na mniejsze części.
  • Algi umieść w garnku z wodą i doprowadź do wrzenia.
  • Dolej około 50 mililitrów zimnej wody.
  • Dodaj bonito i gotuj całość około 30 minut.
  • Przecedź bulion przez sito.

 

Gotowe!

Przepis na zupę miso z tofu

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • szklanki lub kubka.

 

Składniki:

  • 2 szklanki rybnego bulionu dashi (500 mililitrów),
  • 1 łyżka rozdrobnionych suszonych wodorostów wakame,
  • 100 gramów sera tofu,
  • 1 łyżka ciemnej pasty miso,
  • 1 łyżka jasnej pasty miso,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 1 łyżka japońskiego wina ryżowego (można pominąć ten składnik).
     

Czas przygotowania: około 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej bulion rybny i doprowadź go do wrzenia.
  • Dodaj suszone wodorosty wakame.
  • Odlej niecałą szklankę bulionu (200 mililitrów) i wymieszaj go z pastami miso i winem.
  • Do garnka z wodorostami dodaj pokrojony w kostkę ser tofu i zagotuj całość.
  • Wlej zawartość szklanki z powrotem do garnka.
  • Gotuj całość przez 20 minut.
  • Podawaj na gorąco ze świeżo posiekanym szczypiorem.

 

Smacznego!

Zupa miso z łososiem i inne sposoby podania

Japońską zupę miso podaje się też z kawałkami łososia, krewetkami lub grzybami shitake. Do dania można dodać kawałki suszonego tuńczyka, wykorzystywane do gotowania bulionu dashi.


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady