Miska z zupą meksykańską z pulpetami.
© xalanx/Adobe Stock

Kuchnia meksykańska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Dania pochodzące z Meksyku są rozgrzewające, sycące i wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich kukurydzę, fasolę, paprykę i rośliny strączkowe. Poza tradycyjnymi tortillami, quesadillą czy chilli con carne nie zabraknie w tej kuchni także zup, takich jak pyszna i kolorowa zupa meksykańska.

 

Zupę meksykańską można podawać z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiowym. Przepis można modyfikować, dodając ostre papryczki lub słodką paprykę w proszku. Zupa smakuje świetnie z przypieczonym pieczywem czosnkowym.

Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa mielonego

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka soczewicy
  • 3 cebule białe,
  • pół główki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek i zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • papryka ostra w proszku,
  • włoszczyzna,
  • mięso drobiowe na bulion,
  • liść laurowy.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • do dużego garnka wlej 2 litry wody, włóż obrane i pokrojone warzywa, liść laurowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę,
  • mięso mielone dopraw solą i pieprzem, uformuj w małe kuleczki i obsmaż na patelni, aż zmieni kolor,
  • cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy,
  • podsmażone mięso, cebulę i czosnek włóż do drugiego dużego garnka, przelej wcześniej ugotowany czysty bulion warzywny i dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut,
  • do garnka dodaj fasolę, soczewicę i kukurydzę,
  • dodaj przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą,
  • dopraw do smaku według uznania solą i pieprzem,
  • gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Wskazówka: Zupę meksykańską najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym. Możesz zrobić bagietki posmarowane masłem roślinnym połączonym z kilkoma ząbkami czosnku i bazylią. Piecz je 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat obiady Pomidory zupy