Z żółtego arbuza można przyrządzić sałatkę lub lemoniadę. Owoc ten jest nie tylko pyszny, ale też pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Żółte arbuzy są w smaku bardzo podobne do arbuzów o czerwonym miąższu.

Reklama

Soczysty i delikatny żółty arbuz to owoc w smaku przypominający swojego kuzyna o czerwonym miąższu, ale jest od niego mniej wyrazisty. Obie odmiany mają takie same właściwości.

Smak żółtego arbuza

Żółty arbuz to odmiana znana pod nazwą Janosik. Nieco różni się w smaku od najpopularniejszej odmiany o czerwonym miąższu i intensywnym zapachu. Żółte arbuzy są mniej aromatyczne i mają mniej intensywny smak. Oceniane są jako delikatniejsze, a także mniej soczyste od czerwonych arbuzów.

Wartość odżywcza żółtego arbuza

Żółty arbuz to owoc, który ma mało kalorii – zaledwie 30 kilokalorii w 100 gramach, bo składa się w ponad 90% z wody. Jednak jego wysoki indeks glikemiczny (75) sprawia, że żółty arbuz nie jest zalecany cukrzykom i osobom na diecie odchudzającej. Natomiast prawie wcale nie ma tłuszczu (0,15 grama w 100 gramach), za to jest źródłem węglowodanów – jest ich aż 7,55 grama na każde 100 gramów owocu.

Zobacz także

Właściwości żółtego arbuza

Arbuz żółty tak jak czerwony zawiera witaminy i minerały oraz aminokwasy i antyoksydanty pozytywnie wpływające na ludzki organizm.

Żółte arbuzy dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia, wspomagają regenerację tkanek, wpływają pozytywnie na układ krwionośny. Karotenoidy, czyli antyoksydanty, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, podobnie jak witaminy C i A oraz minerały zawarte w żółtych arbuzach.

Dostarczane z miąższem tych owoców potas i magnez odpowiadają m.in.za gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest ona kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Żółty arbuz ma właściwości regeneracyjne tkanek mięśniowych, zwiększa też ich objętość podczas wysiłku. Dzięki cytrulinie (organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów) zawartej w kawonach amoniak powstający podczas ćwiczeń jest szybciej neutralizowany, dzięki czemu mięśnie mogą pracować dłużej.

Cytrulina poprawia przepływ krwi, zatem arbuz może poprawiać także sprawność seksualną mężczyzn.

Przepisy z żółtym arbuzem

Żółty arbuz nadaje się do jedzenia bez dodatków, tak jak odmiana o czerwonym miąższu. Najlepiej w takiej postaci smakuje schłodzony. Można zrobić z niego sok, drinka lub dodać do sałatki albo deseru.

Sałatka z żółtym arbuzem

Składniki:

  • arbuz,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • listki mięty.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Arbuz umyj i rozkrój, pozbądź się pestek, jeśli owoc je ma.
  • Miąższ wydrąż łyżeczką w kształt kulek albo pokrój w dużą kostkę.
  • Truskawki umyj i pokrój na połówki, jeśli są duże. Małe możesz dodać w całości.
  • Kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Owoce wymieszaj i ozdób świeżymi listkami mięty.

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

  • arbuz,
  • woda,
  • lód w kostkach.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Arbuz umyj, przekrój i pozbaw pestek.
  • Miąższ pokrój w dużą kostkę i włóż do dzbanka.
  • Lekko rozduś widelcem owoce i zalej wodą.
  • Dodaj lód.
  • Podawaj ze świeżą miętą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama