Przepisy na placki, zapiekankę i pieczone ziemniaki Hasselback

Ziemniaki pokrojone w łódeczki, opieczone w piekarniku, leżą na kuchennym stole
Fot. ©koss13/Fotolia.com

W każdym domu podaje się ziemniaki na różne sposoby: w postaci placków, zapiekanek, frytek czy zwyczajnie ugotowane i rozgniecione. Oszczędność czasu zapewni ci użycie resztek ugotowanych kilka dni wcześniej ziemniaków i zrobienie z nich masy na smażone na oleju placki.

 

Ziemniaki smakują najlepiej na gorąco. Gotowane, pieczone, smażone, pod apetyczną serową skorupką czy utłuczone i posypane koperkiem. Lepszego skrobiowego dodatku do obiadu nie można sobie wymarzyć.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków

Rada: jeśli brakuje ci czasu na tarcie ziemniaków, ugotowane wcześniej sprawdzą się doskonale. Wystarczy je rozgnieść, porządnie przyprawić i możesz smażyć placki na gorącym oleju i podawać tak, jak lubisz.

 

Składniki na (na 3 porcje):

 

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków (pozostałych z poprzedniego obiadu),
  • 100 gramów surowego boczku,
  • 1 por (biała część),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • kilka gałązek koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Pokrój drobno cebulę i por, posiekaj boczek w kosteczki.
  • Wytop tłuszcz z boczku na suchej patelni.
  • Smaż cebulę i por na oleju przez 7 minut.
  • Rozgnieć ziemniaki.
  • W dużej misce połącz ziemniaki, boczek, cebulę, por, jajko, mąkę, posiekany koperek, sól, pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj rękami na gładką masę i uformuj niewielkie placki.
  • Smaż je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

 

Smacznego!

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Rada: zapiekanka będzie gotowa znacznie szybciej, gdy ziemniaki wcześniej podgotujesz.

 

Składniki (na 6 porcji – średnie naczynie do zapiekania):

 

  • pół kilograma ziemniaków,
  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy (400 gramów z zalewą),
  • 1 garść liści szpinaku,
  • 2 cebule pokrojone w plasterki,
  • 200 gramów startego sera żółtego,
  • 200 gramów jogurtu naturalnego,
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich bądź łuskanych fistaszków,
  • 10 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy i posiekanych,
  • odrobina oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 garści rozdrobnionej kapusty kiszonej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chili,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Gotuj nieobrane ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut.
  • Nasmaruj naczynie do zapiekania olejem z suszonych pomidorów.
  • Wymieszaj w miseczce jogurt, starty ser, czosnek, chili, sól, pieprz.
  • Na spodzie naczynia ułóż warstwę z połowy ziemniaków, następnie umieść tam naprzemiennie liście szpinaku, ciecierzycę, orzechy, suszone pomidory, kapustę kiszoną.
  • Zapiekankę przykryj drugą połową ziemniaków i polej ją sosem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30-40 minut, aż do zbrązowienia serowej skorupki.
  • Podawaj zapiekankę na gorąco, posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Przepis na wegańskie ziemniaki Hasselback

Powstanie ziemniaków Hasselback świat zawdzięcza Szwedom. Do ich przygotowania wystarczy ostry nóż i mieszanka ulubionych przypraw.

 

Składniki (na 4 porcje):

 

  • 8 ziemniaków,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • 4 łyżki oleju kokosowego.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
  • Umyte ziemniaki osusz starannie ręcznikiem papierowym.
  • Ponacinaj je wszerz, na całej długości, co 2 milimetry, nie przecinając spodu.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej nacięte ziemniaki.
  • Natrzyj je połową oleju kokosowego, oprósz rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Piecz ziemniaki w piekarniku 25 minut.
  • Ostrożnie je wyjmij, posmaruj pozostałym olejem, posyp wędzoną papryką, czosnkiem i jeszcze trochę posól.
  • Piecz kolejne 20 minut.
  • Najpyszniejsze są na gorąco, z aromatycznym warzywnym dipem, śmietanką sojową, wegańskim smalcem lub sosem serowo-ziołowym.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady