Trzy pomysły na zdrową kolację

Stół nakryty do kolacji
Fot. Pixabay/kaboompics/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Wieczorem nie musimy dostarczać organizmowi tak dużo energii, jak w czasie śniadania. Zdrowa kolacja powinna być lekka i niskokaloryczna (maksymalnie 250 kcal).

 

Wieczorem organizm zwalnia tempo i trawienie może trwać nawet 5 godzin. Ciało nastawia się na gromadzenie energii, co niestety sprzyja nadwadze. Kolacji nie powinno się jeść później niż 2 godziny przed snem, w innym wypadku żołądek będzie w nocy obciążony, a organizm zamiast regenerować się, będzie tracił energię na trawienie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z pieczarkami

Czego unikać na kolację?

Niewskazane są tłuste mięsne dania, szczególnie smażone lub odgrzewane na tłuszczu. Na liście produktów zakazanych znajdują się także chipsy, frytki, pizza, fast foody, słodkie przekąski. Organizm także źle może zareagować na posiłki bogate w błonnik, który sam w sobie jest jak najbardziej zdrowy, ale w przypadku kolacji niepotrzebnie obciąża układ trawienny. Oczywiste jest, że nie powinno się też pić mocnej herbaty i kawy, ponieważ niepotrzebne rozbudzi przed snem.

Co w takim razie zjeść na zdrową kolację?

Najbardziej wskazane są lekkie wieloziarniste produkty, chudy nabiał, warzywa o niskiej zawartości błonnika. Zapoznaj się z trzema naszymi propozycjami przepisów na zdrową kolację. Zajmują różną ilość czasu, ale wszystkie są pyszne i bardzo proste.

 

1. Pieczona ryba

Składniki:

  • filet z dorsza lub morszczuka,
  • połowa cytryny,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Rozmrożony i wysuszony filet namocz przez parę minut w soku z cytryny.

2. Natrzyj rybę ziołami.

3. Umieść rybę w rękawie do pieczenia, polej go resztą soku, na wierzchu połóż 2-3 plasterki cytryny.

4. Piecz około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.


 

2. Sałatka brokułowa

Składniki:

  • kilka różyczek brokuła,
  • 15 dag piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • ogórek,
  • papryka,
  • sałata masłowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki ketchupu,
  • szczypta soli, pieprzu i cukru.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe
 

Sposób przygotowania:

1. Usmaż kawałki kurczaka bez tłuszczu.

2. Warzywa pokrój w kosteczkę.

3. Wymieszaj kurczaka z pokrojonymi warzywami i różyczkami brokuła.

4. Zrób sos: wymieszaj przeciśnięty czosnek, jogurt, ketchup i przyprawy.

5. Przed podaniem sałatki polej porcję 2-3 łyżkami sosu.

 

3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 25 dag mięsa mielonego z indyka,
  • 1 pomidor,
  • 1 średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 5 dag chudego sera feta.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe
 

Sposób przygotowania:

1. Przekrój cukinię na połowę wzdłuż i wydrąż łyżką wnętrze.

2. Miąższ wrzuć do miski.

3. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na patelni.

4. Do cebuli i czosnku dodaj mięso z indyka, podsmaż.

5. Dodaj do mięsa pokrojony pomidor i przecier.

6. Dodaj miąższ z cukinii.

7. Duś 15 minut, dopraw pieprzem i solą.

8. Wyłóż farsz na wydrążoną cukinię i posyp fetą.

9. Wsadź do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.


 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje