Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.

Reklama

Przygotowując latem przetwory zawsze dokładnie zalewaj warzywa i owoce olejem bądź dobrą oliwą.

Przepis na ziołową paprykę z czosnkiem w oleju faszerowaną serem feta

Faszerowana serem papryka jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika możesz przechowywać go w lodówce nawet ponad tydzień. Białawy osad z serka nie jest niczym niepokojącym.

Zobacz także

Rada: czosnkowo-ziołowy olej ze słoika po papryczkach możesz wykorzystać do sałatek, skrapiania gotowanych na parze warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanej papryki.

Składniki (na 10 porcji – litrowy słoik):

  • 1 kilogram słodkich i niewielkich papryczek chili bądź okrągłych papryczek czereśniowych,
  • 1 opakowanie sera feta light (około 200 gramów),
  • 200 gramów półtłustego białego twarogu,
  • 5 ząbków obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • pół litra oleju.

Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Usuń z papryk ogonki z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
  • Wypłucz resztki pestek pod bieżącą wodą.
  • Gotuj papryczki we wrzącej wodzie 7 minut, wystudź je i osusz.
  • Wymieszaj dokładnie w miseczce sery, tymianek, sól i pieprz.
  • Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką papryczki masą serową, upychając ją szczelnie.
  • Mocno podgrzej olej i zdejmij go z palnika tuż przed wrzeniem.
  • Ułóż papryczki koło siebie w słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki czosnku i posypując oregano.
  • Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
  • Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
  • Papryczki podawaj z bagietką z masełkiem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.

Smacznego!

Przepis na uniwersalny kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów

Oryginalne przetwory z zielonych pomidorów są świetne w połączeniu z zapiekanymi kanapkami z ciągnącą się mozzarellą, razowymi naleśnikami bądź deską zimnych mięs czy serów.

Składniki (na 3 nieduże słoiczki):

  • 1 kilogram dojrzałych zielonych pomidorów,
  • pół kilograma brązowego cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna.

Czas wykonania: około 2 godzin (bez czasu odstawienia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj na bardzo drobno pomidory blenderem.
  • Zetrzyj skórkę ze sparzonych i osuszonych pomarańczy i cytryny i wyciśnij z nich sok.
  • Przełóż masę pomidorową, skórki i sok z owoców do głębokiego garnka z grubym dnem.
  • Gotuj 30 minut, dosyp cukier i smaż przez co najmniej godzinę na niewielkim ogniu, często mieszając, do odparowania wody.
  • Przelej gorący dżem do wyparzonych słoiczków (nie zapomnij wyparzyć zakrętek) i zakręć je mocno.
  • Odwrócone do góry dnem słoiki studź pod przykryciem.
  • Przed otwarciem możesz je przechowywać w spiżarni bądź lodówce nawet do pół roku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama