Wstrząśnięte i niemieszane – wermut, gin i oliwki – z czym pić martini?

Kiliszek rozpryskującego się martini z cytryną
Fot. ©yvanae/Fotolia

Słynne Dry Martini z oliwkami to połączenie martini extra dry i ginu. W zależności od dominującego aromatu i smaku martini można pić w połączeniu z sokiem z cytrusów, granatu, jabłek lub w tonikiem, a także z mocniejszymi trunkami, takimi jak wódka i gin. Zawsze powinno się je pić schłodzone lodem.

Martini to rodzaj wermutu

Martini jest włoskim wermutem, czyli winem aromatyzowanym przyprawami korzennymi i ziołami. Występuje w wariantach: białym, czerwonym i różowym, a także extra dry, gold i innych, mniej popularnych, np. fiero. Zawartość alkoholu waha się między 12 a 20%. Martini można pić bez dodatków, ale doskonale smakuje też jako składnik drinków.

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

 

Z czym pić martini bianco?

Białe martini (bianco) jest delikatne i ma posmak wanilii oraz winogron, dlatego warto je mieszać z napojami, które go nie przytłumią. Zatem z czym pić martini bianco? Najlepiej z dodatkiem lodu i odrobiną soku z limonki, można też wymieszać alkohol z gazowanym napojem o smaku cytryn, np. Sprite'm. Białe martini można też pić z tonikiem i lodem z dodatkiem pomarańczy.

Przykładowy przepis:

  • 75 ml martini bianco,
  • 75 ml Sprite’a,
  • sok z cząstki limonki,
  • 2 plastry limonki,
  • lód.

Płynne składniki i lód wymieszać w shakerze do drinków, przelać do kieliszka i ozdobić plastrami limonki.

Z czym się pije martini rosso?

Czerwone martini (rosso) jest słodkie od karmelu, ma intensywny aromat i smak włoskich ziół, posmak malin i cytryn. Dobrym pomysłem jest połączenie go z sokiem pomarańczowym lub jabłkowym i owocami oraz oczywiście z lodem. Można też przyrządzić drinki z czerwonym martini z dodatkiem whisky i campari. Martini rosso pije się również z tonikiem i limonką.

Przykładowy przepis:

  • 75 ml martini rosso,
  • 75 ml soku jabłkowego,
  • 1 plaster jabłka,
  • lód.

Składniki wymieszać i ozdobić plastrem jabłka.

Różowe martini (rosato) – przepis na drinka

Różowe martini (rosato) pije się z lodem i ewentualnie dodatkiem pomarańczy. Alkohol ma intensywny korzenny smak i zapach. Wyczuwalne są w nim nuty goździków, gałki muszkatołowej i cynamonu, a także cytryn. Można połączyć też martini rosato z sokiem z granatu i sokiem z cytryny.

Przykładowy przepis:

  • 75 ml martini rosato,
  • lód,
  • ⅛ pomarańczy.

Do kieliszka pełnego lodu wlać różowe martini i dodać sok wyciśnięty z cząstki pomarańczy. Można ozdobić cząstką owocu.

Co pasuje do martini extra dry?

Wyraziste nuty drewna i ziół połączone z cytrusami i malinową nutą charakteryzują martini extra dry. Z czym pić martini extra dry? Najpopularniejszym drinkiem z dodatkiem tego wina jest Dry Martini.

Przepis na Dry Martini:

  • garść lodu,
  • 50 ml martini extra dry,
  • 100 ml ginu.

Shaker wypełnić lodem, wlać martini i gin, zamieszać, przelać do kieliszka, dodać skórkę z cytryny.

Ten rodzaj martini pija się z wódką i innymi mocnymi alkoholami, jak wspomniany gin. Można podawać te drinki z dodatkiem oliwek bądź cebulek marynowanych na wykałaczce. Popularne są też mieszanki z whisky.

Przepis na drinka Brudny Harry

  • 100 ml whisky Johnnie Walker Red Label,
  • 100 ml martini extra dry,
  • 100 ml toniku,
  • kilka kostek lodu.

 

Do szklanki wrzucić lód, wlać whisky i martini, dopełnić tonikiem. Można udekorować miętą lub kawałkiem cytryny.

 

Polub nas na FB

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady