Oto zdrowy i niezawodny przepis na obiad, który posmakuje wszystkim domownikom: prawie beztłuszczowe, pieczone czipsy oraz makaron z zielonym pesto z liści pietruszki. Dopraw je czosnkiem, orzechami i świeżą bazylią, dorzuć ciecierzycę z puszki, a uzyskasz szybkie i sycące danie.

Reklama

Makaron, ciecierzyca, świeże zioła i warzywa stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznego posiłku dla wszystkich domowników.

Przepis na spaghetti z domowym zielonym pesto z liści rzodkiewki

Każdy kocha makaron i doskonale zna mnóstwo jego odmian. Jednak pesto z rzodkiewki twoja rodzina z pewnością jeszcze nie próbowała.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 gramów pełnoziarnistego makaronu (rurek, kokardek, świderków),
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie (odsączonej),
  • 2 pęczki młodych rzodkiewek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • duża garść drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • listki świeżej bazylii,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Oderwij liście rzodkiewki, dokładnie je umyj i osusz.
  • Wyszoruj rzodkiewki. Kilka sztuk pokrój w półplasterki – będą potrzebne do dekoracji dania. Resztę bardzo drobno pokrój.
  • Włóż do blendera liście rzodkiewki, zmiażdżone ząbki czosnku, orzechy, bazylię, posól i dodaj kilka łyżek oliwy.
  • Zmiksuj na pastę, zostawiając nieco grudek i wymieszaj z drobno pokrojonymi kawałkami rzodkiewek.
  • W dużej misce wymieszaj odcedzony makaron, ciecierzycę z puszki, pesto, trochę świeżo zmielonego pieprzu i kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
  • Podawaj udekorowane półplasterkami rzodkiewek i obficie posypane natką pietruszki.

Przepis na zdrowe pieczone czipsy warzywne

Czipsy z warzyw i jarmużu są pyszną przystawką, która przekona do siebie nie tylko miłośników warzyw. Możesz je również podać zamiast niezdrowych przekąsek podczas rodzinnego popołudnia przed telewizorem.

Rada: czipsy stają się chrupiące dopiero po lekkim przestygnięciu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 gramów jarmużu,
  • 4 marchewki,
  • 4 buraki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta cynamonu,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 140° Celsjusza.
  • Wyszoruj marchew i buraki.
  • Jarmuż umyj, osusz, usuń twarde łodygi i rozdrobnij liście nożyczkami.
  • Pokrój na cieniutkie plasterki (np. obieraczką do warzyw) buraki oraz marchewki.
  • Wymieszaj w misce olej, sól, pieprz, słodką paprykę.
  • Maczaj w misce plasterki warzyw i kawałeczki jarmużu.
  • Rozłóż je pojedynczo na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i kratkach z piekarnika.
  • Wstaw do piekarnika blaszki z burakami i marchwią na 22 minuty i piecz przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Wstaw do piekarnika dodatkową blaszkę z posypanym odrobiną cynamonu jarmużem na około 8 minut i uważaj, żeby liście się nie przypaliły.
  • Przestudź nieco czipsy i podawaj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama