Jak zrobić ciabattę, czyli włoskie pieczywo na drożdżowym zaczynie z dodatkiem płatków owsianych

Chleb ciabatta leży na stole.
Fot. ©Yulia Furman/Fotolia.com

Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.

 

Tradycyjną ciabattę macza się w oliwie z oliwek i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo można też pokropić octem balsamicznym lub posmarować masłem czosnkowym. Ciasto na ciabattę urozmaica się, dodając np. suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki albo kapary.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Przepis na włoską ciabattę

Przed włożeniem ciasta drożdżowego do piekarnika trzeba przygotować zakwas. Zaczyn do chleba odstawia się w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczenie trwa około 30 minut. Aby skóra chleba była chrupiąca, na spód piekarnika kładzie się żaroodporną miskę z zimą wodą. Pod wpływem pary wodnej wierzch pieczywa robi się chrupiący. Chleb piecze się w piekarniku, aż skóra pieczywa będzie zarumieniona.

 

Potrzebujesz:

  • 2 misek,
  • sita do przesiewania mąki,
  • 2 ścierek kuchennych,
  • miksera z nasadką do ciast drożdżowych,
  • blachy do pieczenia.

 

Składniki na zaczyn:

  • 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów),
  • 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów),
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej (170 gramów).

 

Składniki na ciasto (2 bochenki):

  • 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów),
  • 2 łyżki letniego mleka (około 30 mililitrów),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (około 50 mililitrów),
  • 2 szklanki mąki pszennej (340 gramów),
  • 0,5 szklanki płatków owsianych.

 

Czas przygotowania: około 3 godziny (bez wliczania 12 godzin leżakowania zaczynu)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania zaczynu:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito do miski.
  • Dodaj rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszaj.
  • Po wyrobieniu masy przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.

 

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mieszaj drożdże z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodaj sól, mleko, wodę, oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy.
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (masa jest bardzo klejąca, dlatego trudno wyrobić ją rękami), aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Dodaj mąkę, płatki owsiane i miksuj 5-7 minut, aż masa będzie sprężysta i nie będzie kleić się do ścianek.
  • Miskę z ciastem przykryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • Blachę do pieczenia oprósz mąką i wyłóż na nią ciasto.
  • Masę drożdżową podziel na 2 równe części i każdą z nich uformuj na prostokątne bochenki.
  • Ciasto posyp mąką, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i włącz termoobieg.
  • Na spód piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z zimną wodą (około 200 mililitrów).
  • Piecz ciabattę 30 minut, aż skóra zarumieni się.

 

Smacznego! 


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady