Seler zawiera 86 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostępne są trzy rodzaje selera: naciowy, liściasty i korzeniowy. Dwa pierwsze uprawia się dla liści, zaś z ostatniego wykorzystuje się także bulwy.

Reklama

Seler – bogactwo witamin i minerałów

Seler ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy (nawet 150 mg/100 gramów). Uzupełni niedobory witaminy B, E, PP, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Warzywo jest bogate w pierwiastki takie, jak: cynk, wapń, potas, żelazo, magnez. Seler ukoi nerwy, pomoże obniżyć ciśnienie krwi oraz wyleczyć zapalenie górnych dróg oddechowych.

Seler a oczyszczanie organizmu

Seler usuwa z organizmu toksyny, m.in. kwas moczowy, który powoduje bóle stawów. Warzywo poprawia przemianę materii. Osoby, które mają niedobór błonnika w diecie chwalą sobie przeczyszczające działanie selera – warzywo pomaga przy zaparciach. Najlepiej zacząć dzień od szklanki soku z selera i jabłek – w tych samych proporcjach. Taki eliksir, oprócz działania odtruwającego, poprawi wygląd skóry, wzmocni kondycję włosów, a także usunie obrzęki.

Seler na odchudzanie

Seler wiedzie prym wśród warzyw. W 100 gramach selera naciowego i liściastego jest jedynie 15 kalorii, selera korzeniowego – 21 kalorii. Właściwości odchudzające ma zwłaszcza seler naciowy – można go jeść na surowo jako samodzielną przekąskę lub w sałatce. Seler korzeniowy także lepiej jeść w postaci surowej, ponieważ indeks glikemiczny wynosi wtedy tylko 35, a po ugotowaniu już 85. Osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) nie powinny spożywać produktów o indeksie wyższym niż 50. Seler działa także moczopędnie.

Seler – przeciwwskazania

Seler zawiera furanokumaryny, które mogą uczulać niektóre osoby na promienie słoneczne, dlatego tuż po zjedzeniu tego warzywa lub wypiciu selerowego soku najlepiej nie wychodzić na słońce. Jest to jedyne ograniczenie w spożywaniu selera.

Zobacz także

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama