Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem

Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
Fot. ©fortyforks/Fotolia.com

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

 

Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kapustą pekińską

Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką

Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym).

 

Składniki (na 4 porcje):

  • pęczek świeżych szparagów,
  • seler,
  • 2 marchewki,
  • czerwona cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • łyżeczka oliwy,
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę.
  • Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut.
  • Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
  • Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.

 

Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.

 

Smacznego!

Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku

Zielona zupa krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Zupę można przyrządzić już w pół godziny.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • słoik marynowanych szparagów,
  • brokuł,
  • 100 gramów świeżych liści szpinaku,
  • łyżka masła (roślinnego lub śmietankowego),
  • łyżka posiekanej bazylii,
  • po szczypcie soli himalajskiej, pieprzu, curry i ziół prowansalskich.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę.
  • Warzywa obierz, umyj i podziel na mniejsze części.
  • Do wrzątku wrzuć różyczki brokułu. Po 10 minutach dodaj szparagi, a po kolejnych 5 – szpinak. Całość gotuj przez 15 minut.
  • Gotową zupę zblenduj. Dodaj masło, sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i udekoruj siekaną bazylią. Danie możesz podawać z duszonym kurczakiem i startym parmezanem.

 

Smacznego!

 

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady