Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli

Wegański pasztet podany na drewnianej tacy.
Fot. ©sitriel/Fotolia.com

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

 

Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szpinak w cieście francuskim

 

Wegański pasztet z soczewicy

 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
  • 2 cebule,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 100 ml oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • ¾ łyżeczki majeranku,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe.
  • Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy.
  • Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy.
  • Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki.
  • Wylej na nie pozostałą część masy.
  • Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

 

Wegański pasztet z fasoli

 

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli,
  • 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 jabłko lub 1 gruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 ml oleju,
  • 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 goździk,
  • 2 owoce jałowca,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1i ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę i czosnek oraz umyte jabłko.
  • Podsmaż je na oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, owocem jałowca i goździkiem.
  • Kiedy cebula zmięknie i dodaj posiekany czosnek.
  • Smaż całość przez 1-2 minuty, po czym wyrzuć przyprawy.
  • Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
  • Przełóż masę do blendera, dodaj do niej kaszę gryczaną i pozostałe składniki.
  • Zblenduj wszystko na gładką masę.
  • W razie potrzeby posól i dodaj pieprzu do smaku.
  • Wyłóż formę na pasztet papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut.

 

Po upieczeniu, pasztet należy studzić przez 12 godzin, a najlepiej przez całą noc. Warto przykryć go na ten czas papierem do pieczenia, aby jego wierzch nie wysechł. Następnie można go pokroić i zjeść lub zamrozić. Warto wiedzieć, że pasztet najlepiej smakuje po około 3-4 dniach.

 

Smacznego!

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje