Wegetariański pasztet z jajek, jaja faszerowane i jajka z awokado w wersji wegetariańskiej

Wegetariański pasztet na Wielkanoc z dodatkiem jajka.
Fot. ©wideonet/Fotolia.com

Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.

 

Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek. Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka, a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny makowiec

 

Wegetariański pasztet z jajek

 

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jaja,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku lub natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  • Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem.
  • Smaż je dotąd, aż odparuje woda.
  • Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki.
  • Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę.
  • Dopraw i wymieszaj.
  • Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą.
  • Wymieszaj całość.
  • Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem.
  • Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.

 

Wegańskie faszerowane “jajka”

 

Składniki:

  • 4 niewielkie ziemniaki,
  • awokado,
  • ½ kostki tofu,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek rzodkiewki,
  • czarna sól Kala Namak.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
  • Po ostudzeniu przekrój je na pół i wydrąż środek, uważając, by nie uszkodzić skórki.
  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij z niego środek.
  • Razem z tofu zmiksuj je na gładką masę.
  • Opłucz szczypiorek i rzodkiewkę, a następnie pokrój je drobno.
  • Dodaj czarną sól i wymieszaj całość.
  • W razie potrzeby dopraw do smaku czarną solą.
  • Wypełnij wnętrze ziemniaków powstałą w ten sposób masą.

 

Jajka z awokado w wersji wegetariańskiej

 

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 1 awokado,
  • ½ ząbka czosnku,
  • ¼ pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jaja na twardą i pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skorupek.
  • Utnij pod ukosem ⅓ części jajka, robiąc nacięcie w jego górnej części.
  • Posiekaj tę część w kostkę.
  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę i posól.
  • Umyj szczypiorek i drobno posiekaj.
  • Wyjmij miąższ z awokado, przecinając je na pół i wyjmując pestkę.
  • Oprósz je solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  • Dodaj do awokado posiekane jaja, czosnek, szczypiorek oraz majonez.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw je solą oraz pieprzem.
  • Nałóż farsz do wnętrza jajek.
  • Udekoruj je ulubioną zieleniną.

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady