Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.

Reklama

Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek. Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka, a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.

Wegetariański pasztet z jajek

Zobacz także

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jaja,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku lub natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  • Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem.
  • Smaż je dotąd, aż odparuje woda.
  • Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki.
  • Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę.
  • Dopraw i wymieszaj.
  • Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą.
  • Wymieszaj całość.
  • Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem.
  • Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.

Wegańskie faszerowane “jajka”

Składniki:

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
  • Po ostudzeniu przekrój je na pół i wydrąż środek, uważając, by nie uszkodzić skórki.
  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij z niego środek.
  • Razem z tofu zmiksuj je na gładką masę.
  • Opłucz szczypiorek i rzodkiewkę, a następnie pokrój je drobno.
  • Dodaj czarną sól i wymieszaj całość.
  • W razie potrzeby dopraw do smaku czarną solą.
  • Wypełnij wnętrze ziemniaków powstałą w ten sposób masą.

Jajka z awokado w wersji wegetariańskiej

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 1 awokado,
  • ½ ząbka czosnku,
  • ¼ pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jaja na twardą i pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skorupek.
  • Utnij pod ukosem ⅓ części jajka, robiąc nacięcie w jego górnej części.
  • Posiekaj tę część w kostkę.
  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę i posól.
  • Umyj szczypiorek i drobno posiekaj.
  • Wyjmij miąższ z awokado, przecinając je na pół i wyjmując pestkę.
  • Oprósz je solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  • Dodaj do awokado posiekane jaja, czosnek, szczypiorek oraz majonez.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw je solą oraz pieprzem.
  • Nałóż farsz do wnętrza jajek.
  • Udekoruj je ulubioną zieleniną.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama