Wegetariańskie przepisy na warzywne placki i „rybne” selerowe nuggetsy

Placki warzywne na talerzu.
Fot. ©magic_rainbow/Fotolia.com

Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.

 

Do wegetariańskich dań dodaje się podobne przyprawy, jak do potraw mięsnych i rybnych. Są to np. algi, garam masala, curry czy mieszanka przypraw do kebaba bądź gyrosa.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Wegetariański przepis na warzywne placki

Placki ze startych warzyw korzeniowych można przyrządzać cały rok i podawać jako przekąskę na gorąco i na zimno. Jedzone z surówką i sosem grzybowym to wspaniały bezmięsny obiad.

 

Składniki (na 5 porcji placków):

  • 8 średnich ziemniaków,
  • 1 nieduży seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 szklanka mąki,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • pół łyżeczki garam masala,
  • szczypta soli,
  • odrobina pieprzu cytrynowego,
  • olej roślinny do smażenia.

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa.
  • Wyszoruj je.
  • Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  • W dużej misce połącz i dokładnie wymieszaj starte warzywa z mąką oraz przyprawami.
  • Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju.
  • Nakładaj masę warzywną łyżką na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, ostrożnie obracając łopatką.
  • Placki serwuj z domowym keczupem lub sosem śmietanowo-ziołowym.

 

Smacznego!

Przepis na „rybne” selerowe nuggetsy

Smażone kawałki ugotowanego selera w panierce smakują podobnie jak ryba. Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć sezamem bądź czarnuszką.

 

Składniki na nuggetsy (na 5 porcji):

  • półtora średniego selera,
  • 3 łyżki suszonych płatków nori,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

 

Składniki na panierkę:

  • 1 łyżka suszonych płatków nori,
  • 3 łyżki mąki,
  • 5 łyżek wody,
  • kilka łyżek bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej 4 łyżki suszonych płatków nori wodą w szklance (według instrukcji na opakowaniu) i zostaw na 5 minut do napęcznienia.
  • Obierz selery i wyszoruj.
  • Pokrój je w kwadraty o centymetrowej grubości.
  • Zalej selery wodą w garnku tak, aby je przykryła.
  • Dokładnie odcedź nori (nie wylewaj wody).
  • Dodaj 3 łyżki płatków nori z wodą, w której się moczyły, liście laurowe, sól himalajską, czosnek, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz.
  • Gotuj około 20 minut do miękkości selera.
  • Odcedź i ostudź selera.
  • Wymieszaj starannie w miseczce 1 łyżkę odcedzonych nori, mąkę, wodę, sos sojowy.
  • Wysyp na płaski talerz bułkę tartą lub płatki kukurydziane.
  • Maczaj kawałki selera w półpłynnej mieszance na bazie mąki, a następnie obtaczaj je w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podawaj z dipem z pieczonej papryki lub sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje