Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Chrupiąca i soczysta cykoria swoim smakiem wzbogaca i ożywia każdą potrawę. Najlepiej jeść ją na surowo, ale blanszowana i zapiekana smakuje równie wyśmienicie.

Reklama

Cykoria jest wciąż mało popularnym warzywem w naszym kraju, a szkoda, bo zawiera wiele cennych dla organizmu ludzkiego składników odżywczych.

Wskazówka: kupując cykorię, zwracaj uwagę na to, by jej główki były jędrne, w kolorze białym lub kremowym. Liście powinny być ściśle zwinięte. Pamiętaj, że im mniejsza cykoria, tym jej smak jest bardziej wyrazisty i intensywny.

Zobacz także

Świeże główki cykorii, po owinięciu w folię możesz przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Zzieleniała cykoria jest bardzo gorzka.

Sałatka z cykorii: cykoria z sosem winegret – przepis

Sałatka z cykorii najlepiej smakuje z tostami z masłem.

Składniki na dwie porcje:

  • 3-4 główki cykorii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

Sposób przygotowania:

1. Cykorię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.

2. W miseczce utrzyj olej z octem, sokiem z cytryny, startym na tarce czosnkiem, solą, pieprzem i musztardą.

3. Dodaj szczypiorek i pokrojoną w piórka cykorię i dokładnie wymieszaj.

Łódeczki z cykorii: z serem gorgonzola i orzechami - przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 6 główek cykorii,
  • 1 kwaśne jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
  • 150 g sera gorgonzola,
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 150 g drobno posiekanych orzechów – laskowych, ziemnych lub włoskich,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj łódeczki – oderwij listki z każdej główki. Każdy dokładnie umyj i osusz. Rozłóż promieniście na półmisku.

2. Przygotuj farsz: wymieszaj jabłka, z serem, orzechami, sokiem z cytryny, jogurtem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

3. Napełnij każdą łódeczkę farszem, a na wierzchu oprósz orzechami.

Przygotowana w ten sposób cykoria to wyśmienity dodatek do obiadu lub pomysł na kolację.

Cykoria zapiekana z serem pod beszamelem – przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 4 główki cykorii,
  • około 20 plastrów żółtego sera, np. edamskiego,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka sosu sojowego jasnego,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Oczyść cykorię, obetnij gorzkie korzonki.

2. W rondelku zagotuj 3 szklanki wody z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Blanszuj w niej całe główki cykorii przez około 3-4 minuty. Odsącz i ostudź cykorię.

3. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i zarumień. Stopniowo wlewaj zimne mleko. Zagotuj. Dodaj sos sojowy, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj sos około 5 minut na wolnym ogniu. Przez cały czas mieszaj.

4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozprowadź 3-6 łyżek sosu i ułóż 2-3 plastry sera, oprósz szczypiorkiem. Ułóż listki cykorii owinięte w ser.

5. Polej całość resztą beszamelu, obłóż pozostałym serem i posyp resztą szczypiorku.

6. Zapiekaj pod przykryciem około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama