Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński

Wegański sernik
Fot. © lenatru/Fotolia.com

Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.


Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby. Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić.

Przepis na wegański sernik wiedeński

Składniki (na tortownicę 21 cm):

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: puree z batatów

  • 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 1/3 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz kaszę jaglaną kilka razy, dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia. 
  • Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka.
  • Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym.
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy.
  • Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
  • Zblenduj wszystkie składniki.
  • Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość.
  • Wlej ciasto do tortownicy.
  • Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
  • Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto.
  • Zostaw ciasto do ostygnięcia.

Wegański sernik z aquafaby krok po kroku

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

  • 500 g naturalnego tofu,
  • ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce),
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 4 łyżki oleju kokosowego, 
  • 200 g pieczonej dyni,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 1 ½ szklanki granoli,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Zblenduj na gładką masę tofu, mleko kokosowe, sok z cytryny, dynię, budyń, cynamon, sól oraz ¾ szklanki cukru pudru.
  • Wlej aquafabę do wysokiego naczynia, dodaj do niej ocet, resztę cukru pudru i ubij na gęstą pianę.
  • Zmiel granolę, dodaj do niej olej i wymieszaj.
  • Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. olejem kokosowym.
  • Wysyp granolę na dno blachy, a następnie wylej na nią masę serową.
  • Wstaw ciasto do piekarnika na około 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij sernik i rozprowadź na nim pianę z aquafaby. 
  • Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni i włącz termoobieg i wstaw sernik na 30-40 minut. Wyjmij ciasto, kiedy jego wierzch będzie lekko rumiany.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady