Dwa wegańskie przepisy na szparagi: w tempurze oraz z tofu i sosem czosnkowym

Kilka szparagów leży na kuchennym stole.
Fot. ©ftania/Fotolia.com

Wegańskie przepisy na dania ze szparagami są bardzo uniwersalne i lubiane przez wszystkich. Szparagi w tempurze smaży się na głębokim oleju. Ciasto przygotowuje się z mąki, bardzo zimnej wody i przypraw. Szparagi z tofu i sosem czosnkowym to pomysł na wegańską kolację albo lunch. Oczyszczone szparagi należy usmażyć z posiekanym w kostkę tofu. Całość polewa się sosem.

 

Szparagi zielone są wyraziste w smaku i aromatyczne, natomiast białe słyną z delikatnego smaku. Szparagi fioletowe są słodsze od pozostałych odmian.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica ze szpinakiem

Jak zrobić chrupiące szparagi w tempurze

Tempura to rodzaj japońskiej panierki z mąki i wody. W surowym cieście moczy się mięso, warzywa, owoce, sery, wędliny, ryby i owoce morza, a następnie całość smaży w głębokim oleju. Szparagi w tempurze są chrupiące, więc świetnie sprawdzą się jako przekąska.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • pęczek szparagów,
  • 100 mililitrów lodowatej wody,
  • 100 gramów mąki kukurydzianej,
  • 100 mililitrów oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 2 łyżki sezamu,
  • po szczypcie soli, sody oczyszczonej i pieprzu.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi oczyść i pokrój w poprzek na pół. Opłucz je wodą i pozostaw do wyschnięcia.
  • W misce wymieszaj pozostałe składniki. Ciasto powinno być rzadkie.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Szparagi maczaj w tempurze i smaż na głębokim oleju przez kilka minut. Podawaj je na ciepło. Gotowe!

 

Dobra rada: Szparagi w tempurze dobrze smakują z dodatkiem sosu sojowego albo pomidorowego.

 

Smacznego!

Szparagi z tofu i sosem czosnkowym – prosty przepis

Szparagi z tofu i sosem czosnkowym to doskonała propozycja dla wegan. Danie jest sycące i szybkie w przygotowaniu. Szparagi z tofu można zjeść na kolację, albo zabrać do szkoły lub pracy jako lunch.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • pęczek świeżych szparagów,
  • 200 gramów wędzonego tofu,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta ziół prowansalskich.

 

Składniki na sos:

  • 50 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po szczypcie soli i pieprzu ziołowego.
  •  

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek sprasuj i połącz z jogurtem, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  • Szparagi oczyść i osusz, po czym pokój na mniejsze części.
  • Tofu pokrój w kostkę.
  • Olej rozgrzej na patelni.
  • Na patelnię przełóż szparagi i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj tofu i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
  • Szparagi z tofu przełóż na talerze i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Gotowe!

 

Dobra rada: Szparagi z tofu najlepiej smakują na ciepło.

 

Smacznego!

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje