2 przepisy na wegański pasztet wielkanocny – z pieczarkami i z białych warzyw

Przepis na wielkanocny wegański pasztet
Fot. © sitriel/Fotolia.com

Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.

 

W pasztecie nie może zabraknąć takich składników, jak: majeranek, owoce jałowca czy gałka muszkatołowa. Bardzo ciekawym dodatkiem są suszone owoce, np. śliwki lub żurawina, które nadają kwaskowy świeży posmak.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: śmietanowiec z galaretką

Przepis na wegański wielkanocny pasztet z soczewicy i pieczarek

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić je tuż przed dodaniem do pasztetu),
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj drobno cebulę i usmaż je na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, wymieszaj, smaż jeszcze przez około minutę.
  • Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj (rozgotuj) w osolonym wrzątku – rób tak, aby wody było tylko tyle, żeby przykrywała ziarna, dolewaj ją w trakcie gotowania, pod koniec mieszaj energicznie, żeby odparować jej nadmiar.
  • Połącz cebulę z soczewicą i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt ziarnista – zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  • Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.

Przepis na wegański wielkanocny pasztet z białych warzyw i żurawiny

Składniki:

  • 2 duże selery,
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej,
  • około 10 ziaren owoców jałowca,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki kaszki manny,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa ze skórki, pokrój je w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku z ziarnami jałowca i zielem angielskim do miękkości.
  • Usmaż cebulę na oleju.
  • Odcedź warzywa, usuń jałowiec i ziele angielskie, zblenduj je na gładką masę, dodaj cebulę i pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw do smaku.
  • Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady