Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
Fot. ©Darios/Fotolia.com

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

 

Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego. Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

 

Wegański mazurek kajmakowy

 

Składniki na spód:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 g cukru pudru,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

 

Składniki na masę kajmakową i sos toffi:

  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego.

 

Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich

 

Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny

 

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania spodu:

  • Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając.
  • Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę.
  • Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto.
  • Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Podziurkuj spód ciasta widelcem.
  • Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego koloru przez około 25 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

Sposób przygotowania masy kajmakowej i sosu toffi:

  • Wsyp cukier na dno garnka. Dobierz naczynie takiej wielkości, aby pokrył całą jego powierzchnię.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut.
  • Cukier powinien się całkowicie rozpuścić i zbrązowieć.
  • Dolej do niego mleko kokosowe i ciągle mieszając gotuj do uzyskania gładkiej masy.
  • Wlej syrop z agawy i gotuj całość przez około 10 minut do zgęstnienia.
  • Ostudź masę.
  • Odłóż ⅛ szklanki masy na polewę.
  • Do pozostałej części “kajmaku” dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę.
  • Wyłóż “kajmak” na spód mazurka, udekoruj orzechami i skrop polewą toffi.

 

Przepis na wegański mazurek czekoladowy

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki wody.

 

Składniki na masę czekoladową:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • słoik dżemu pomarańczowego,
  • aromat, np. migdałowy,
  • płatki migdałów do ozdoby.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Połącz wszystkie składniki na ciasto w jednolitą masę.
  • Owiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  • Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto.
  • Włóż je w formę na mazurka, wysmarowaną olejem kokosowym.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do niej margarynę lub masło, kakao oraz cukier.
  • Wylej ciepłą czekoladę na upieczony spód mazurka.
  • Udekoruj ciasto dżemem i posyp płatkami migdałów.

 

Ciasta bez pieczenia - mazurek wegański

 

Składniki na spód:

  • 1 łyżka orzechów ziemnych lub nerkowców,
  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3-4 łyżeczki gęstej konfitury.

 

Składniki na krem:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 g),
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 1 niewielki dojrzały banan,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka chlorelli,
  • 20 listków mięty,
  • sok i skórka z 1 małej cytryny.

 

Czas przygotowania: około 20 minut + czas na schłodzenie

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania spodu:

  • Zmiel wszystkie składniki oprócz konfitury i kakao w malakserze.
  • Wymieszaj je z kakao i konfiturą tak, aby powstała gęsta masa.
  • Wylep nią dno oraz boki formy keksówki.

 

Sposób przygotowania kremu:

  • Zmiksuj banana, miętę, sok z cytryny, cukier i chlorellę.
  • Ubij stałą, białą część mleczka kokosowego z puszki i ubij ją mikserem na puszystą masę.
  • Dodaj do niej masło orzechowe i miksuj przez 2 minuty.
  • Następnie wlej banana z miętą, sokiem z cytryny, cukrem i chlorellą, po czym zmiksuj całość.
  • Wyłóż powstałą w ten sposób masę na spód.
  • Posyp skórka pomarańczową dla ozdoby.
  • Wstaw mazurka do lodówki na co najmniej kilka godzin.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady