Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

Reklama

Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem.

Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan

Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy.

Zobacz także

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego,
  • 50 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier.
  • Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponakłuwaj je na całej powierzchni.
  • Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.

Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę. ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce.

Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej

Wersja słodka - składniki:

  • 150 g mąki jaglanej,
  • 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • ⅓ szklanki wody.

W wersji wytrawnej pamiętaj, aby dodać bezzapachowego oleju kokosowego i więcej soli himalajskiej (1-2 łyżeczki). Aby nadać ciastu ciekawy wygląd, możesz użyć nieco kurkumy.

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj suche składniki.
  • Wsyp je do blendera kielichowego.
  • Wlej olej kokosowy i ⅓ szklanki wody.
  • Zmiksuj tak, aby powstały zlepione grudki.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj nieco wody i miksuj dotąd aż się zlepi.
  • Ulep z niej kulę.
  • Natłuść formę i rozkrusz nad nią ciasto.
  • Dociśnij je mocno palcami i wyrównaj.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama