Przepisy na wegańskie desery – panna cotta z mleka kokosowego ze śliwkami i wegańskie ciasteczka dyniowo-owisiane z orzechami

Panna cotta podana z wiórkami kokosowymi.
Fot. ©Visionsi/stock.adobe.com

Wegańska panna cotta to puszysty deser przygotowywany na bazie mleka kokosowego. Jako substancję żelującą w wersji roślinnej dodaje się agar. Jesienią warto przyrządzać desery z sezonowymi owocami, panna cotta będzie doskonale smakować z dojrzałymi węgierkami. Dynia to doskonały składnik słodkich wypieków. Można z niej upiec pyszne owsiane ciasteczka.

 

Wegańska panna cotta z mleka kokosowego – przepis


Składniki:

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik

  • puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 łyżeczki agaru,
  • 2 łyżki konfitury śliwkowej lub 5-6 dojrzałych świeżych śliwek pokrojonych w drobną kostkę.


Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia 1-2 godziny
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszaj łyżką. Odlej ¼ do kubeczka.
  • Resztę przelej do garnka, dodaj cukier i agar. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu.
  • Do odlanego do kubeczka mleka kokosowego dodaj mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującej się zawartości garnka, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika.
  • Przelej masę do małych szklanek lub miseczek, odstaw do wystudzenia i umieść w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie panna cotta jest gotowa. Deser podawaj z konfiturą śliwkową lub świeżymi śliwkami.


Przepis na wegańskie ciasteczka dyniowo-owsiane z cynamonem, imbirem i orzechami


Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 szklanka dyniowego puree,
  • pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich.

 

Czas przygotowania:15 minut + 25 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie sypkie składniki oprócz płatków owsianych umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj płatki i ponownie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • W małej miseczce połącz olej kokosowy, dyniowe puree z cukrem i rozetrzyj na gładką masę.
  • Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Formuj płaskie ciasteczka wielkości dłoni i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

 

Smacznego!

Lubisz kuchnię wegańską?

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje