Wegańskie przepisy na wielkanocne dania: sos tatarski, pieczeń z soczewicy i faszerowane pieczarki

Sos tatarski podany na drewnianej tacy.
Fot. ©lounom/Fotolia.com

Na wielkanocny obiad wegański warto przygotować pyszną pieczeń z czerwonej soczewicy. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie pieczarek portobello faszerowanych warzywami oraz dodatku - sosu tatarskiego na bazie kaszy jaglanej i oleju.

 

Wegański sos tatarski idealnie pasuje do wielkanocnych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podać np. do pieczeni z soczewicy.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa

 

Wegański sos tatarski

 

Składniki:

  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 100 g marynowanych grzybów,
  • 100 g korniszonów,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zblenduj kaszę jaglaną, musztardę, ocet, syrop z agawy i przyprawy na gładką masę.
  • Pod koniec blendowania, nie przerywając go, dolewaj olej.
  • Pokrój korniszony w kostkę oraz grzyby w kostkę.
  • Wymieszaj je z powstałym wcześniej sosem.

 

Faszerowane pieczarki na wegański obiad wielkanocny

 

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy,
  • bulion warzywny,
  • 1 mała główka cykorii,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 13 pieczarek portobello,
  • 1 jogurt sojowy naturalny,
  • mielony lubczyk,
  • sól,
  • olej.

 

Czas przygotowania: około 1 godzina

 

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz soczewicę i zalej ja bulionem warzywnym.
  • Obierz i pokrój cebulę, a następnie dodaj do soczewicy.
  • Gotuj je przez około 25 minut dotąd aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę.
  • Obierz pieczarki, wytnij z nich nóżki i dokładnie umyj kapelusze.
  • Umyj cykorię i pokrój ją w kosteczkę.
  • Obierz czosnek, po czym przeciśnij go przez praskę.
  • Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, wraz z przyprawami oraz soczewicą. W ten sposób powstanie farsz.
  • Posmaruj blachę olejem i ułóż na nich pieczarki.
  • Wypełnij je farszem, dociskając go łyżką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut.
  • Podawaj z jogurtem sojowym.

 

Pieczeń z soczewicy

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 szklanka płatków jaglanych lub owsianych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Namocz soczewicę na noc.
  • Rano ją odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Podsmaż na oleju. Powinna się zeszklić.
  • Do cebuli dodaj soczewicę i przyprawy.
  • Wymieszaj, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Wyłóż formę keksówkę papierem do pieczenia.
  • Wylej na nią masę.
  • Wstaw pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady