Nie tylko botwinka... Mamy dla Was przepis na wegański orzeźwiający ogórkowy chłodnik z miętą i awokado

Wegański chłodnik ogórkowy podany z miętą i awokado.
Fot. ©Ester_K/stock.adobe.com

 

Chłodnik w wersji wegańskiej, w którego skład wchodzą wyłącznie warzywa to doskonała propozycja na orzeźwiające letnie danie nie tylko dla wegan, ale też osób z nietolerancją laktozy. Dania na zimno tego typu są idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. Chłodnik ogórkowy z awokado i miętą sprawdzi się również w roli dipu do dań z grilla oraz sosu na zimno do makaronu.

Przed przystąpieniem do przygotowywania chłodnika należy najpierw zamarynować awokado w soku z cytryny z dodatkiem pieprzu. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji i przesyci się kwaskowością, która w przypadku chłodników jest smakiem kluczowym.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z kapustą i grzybami

 

Przepis na wegański chłodnik z ogórków, awokado i mięty

 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ogórki gruntowe (ważne jest aby były świeże i jędrne),
  • 1 dojrzałe awokado, najlepiej Hass,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • mała garść listków świeżej mięty,
  • szczypta sproszkowanego chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • średniej wielkości pęczek koperku,
  • 3 średnie rzodkiewki,
  • mały pęczek świeżego drobnego szczypiorku,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • sól.

 

Czas przygotowania: około 30 minut + czas potrzebny na zamarynowanie awokado – około 7-10 godzin

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Przekrój awokado na pół wokół pestki, przekręć i rozdziel połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką do małej miseczki, nie rozdrabniaj, zalej sokiem z cytryny wymieszanym ze szczyptą pieprzu i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowane awokado rozdrobnij widelcem i dokładnie wymieszaj, wrzuć do większej miski.
  • Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj do awokado.
  • Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw solą i chili, dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek.
  • Pokrój drobno rzodkiewki, szczypiorek, miętę i koperek – dodaj do pozostałych składników i połącz.
  • Przed podaniem wstaw chłodnik do lodówki na około 1 godzinę.

 

Chłodnik w tej wersji doskonale smakuje z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika, wędzonym tofu oraz świeżym tostem.

 

Jeżeli chłodnik jest za gęsty, możesz dodać do niego około 1-2 łyżek neutralnego w smaku mleka roślinnego, np. sojowego. Znakomicie w tej wersji sprawdza się także mleko kokosowe, które dopełnia smak.

Lubicie chłodniki w ciepłe dni?

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady