Domowa masa makowa w wersji wegańskiej smakuje równie dobrze, jak ta w wersji klasycznej z dodatkiem mleka krowiego. W wegańskim przepisie wystarczy zastąpić ten składnik mlekiem roślinnym, np. migdałowym, a zamiast miodu dodać syrop z agawy, klonowy, z daktyli lub melasę.

Reklama

Samodzielne przygotowanie masy makowej to gwarancja jej składu. Gotowe puszkowane masy makowe często zawierają dużą ilość konserwantów i sztucznych dodatków. W tej przygotowanej w domu można dodatkowo modyfikować smak.

Przepis na wegańską wielkanocną domową masę makową

Składniki na około 1,5 kg gotowej masy makowej:

  • 500 g surowego maku,
  • pół szklanki syropu z agawy,
  • 100 g oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 200 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 100 g suszonych moreli,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 60 g migdałów,
  • 2 łyżeczki aromatu lub olejku migdałowego.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 60 minut plus czas moczenia maku – około 12 godzin

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przepłucz mak w zimnej wodzie, odsącz i zalej wodą do około 5 cm ponad jego poziom. Odstaw na noc do namoczenia.
  • Zalej migdały ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i też odstaw na noc do namoczenia. To samo zrób z rodzynkami i żurawiną.
  • Następnego dnia odsącz nadmiar wody i zmiel mak w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera o silnej mocy. Im dłużej będziesz mielić, tym masa będzie bardziej aksamitna.
  • Obierz migdały ze skórek.
  • Posiekaj drobno wszystkie bakalie.
  • W rondelku rozpuść na małym ogniu olej kokosowy, dodaj syrop z agawy, bakalie i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Dodaj zmielony mak i dokładnie wszystko wymieszaj. Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dolej więcej syropu z agawy.

Przygotowaną w ten sposób masę makową możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 4 dni. Masa nadaje się do użycia od razu po przygotowaniu. Można nią przekładać strucle, wafle lub piec z niej makowce.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama