Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.

Reklama

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego w 2014 roku w Polsce grzybami zatruły się 32 osoby. Jedyny zanotowany zgon wywołało zjedzenie 30-40 gramów smażonego muchomora sromotnikowego.

Dlaczego nie należy podawać dzieciom grzybów

Dzieciom poniżej 10. roku życia nie powinno się przygotowywać potraw z grzybami, nawet z pieczarkami. Grzyby są ciężkostrawne, nie zawierają witamin, a ich wartości odżywcze i kaloryczne są znikome. Jedzenie ich może prowadzić do bezsenności, niestrawności, a nawet groźnych dla zdrowia i życia zatruć. Dodatkowo grzyby umieszczone w lodówce albo w foliowej reklamówce mogą nie nadawać się już do konsumpcji, gdyż bardzo szybko się psują. Nawet doświadczeni grzybiarze mają problem z identyfikacją cech typowych dla niektórych gatunków grzybów. Pomylenie ich z grzybami trującymi nie jest więc niemożliwe ani rzadkie.

Przepisy na uszka do barszczu bez grzybów

Grzyby są nazywane leśnym mięsem. Postne uszka bez grzybów są idealne na wigilijną kolację dla całej rodziny, także dla najmłodszych dzieci.

Zobacz także

Przepisy na farsz do uszek

Farsz z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 250 gramów kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki drobno posiekanego jarmużu,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas wykonania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę gryczaną.
  • Wymieszaj z jarmużem, pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudź farsz.

Farsz z ziemniaków

Składniki:

  • 250 gramów ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków,
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażone,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas wykonania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zmiel ziemniaki lub przepuść je przez praskę.
  • Wymieszaj je z cebulką, solą i pieprzem.

Przepis podstawowy na ciasto na uszka

Składniki:

  • 1 duży kubek mąki pełnoziarnistej,
  • pół kubka gorącej wody,
  • łyżka oleju,
  • odrobina soli.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę na stolnicę przez sitko.
  • Zrób niewielki dołek i wsyp sól.
  • Polewaj mąkę powoli gorącą wodą i mieszaj ciasto drugą ręką.
  • Zagniataj mąkę z solą i wodę na gładkie ciasto.
  • Dodaj olej i wyrabiaj ciasto przez kolejnych kilka minut, aż nie stanie się sprężyste.
  • Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i wycinaj foremką nieduże kwadraty.
  • Nakładaj łyżeczką odrobinę ostudzonego farszu na każdy kwadrat ciasta.
  • Zwiń je w trójkąt, zlep brzegi i zawiń w uszka.
  • Gotuj na niewielkim ogniu w lekko osolonej wodzie dopóki uszka nie wypłyną na powierzchnię.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama