Owoce granatu jako doskonały dodatek do potraw. Przepis na tartę z bakłażanem i grantem, sałatkę z buraczków i kurczaka

Fot. ©Lev/Fotolia

Owoce granatu są smacznym dodatkiem do sałatek, mięs oraz do tarty. Wykazują liczne właściwości zdrowotne – działają przeciwzapalnie, zwalczają problemy trawienne i łagodzą objawy menopauzy.

 

Owoce granatu są smacznym dodatkiem zarówno do deserów, jak też wytrawnych dań. Przez konsumentów są cenione za walory smakowe, ale także za swoje właściwości zdrowotne. Z ich udziałem przygotuje się tartę na słono lub pożywną sałatkę.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Owoce granatu – właściwości zdrowotne

Granat w swoim składzie zawiera liczne substancje przeciwutleniające - polifenole roślinne, witaminy A, C i E. Owoc ten dostarcza również fitohormonów, które działają łagodząco na objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto owoce granatu wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, łagodzą problemy trawienne i obniżają ciśnienie krwi.

Przepis na tartę z bakłażanem i granatem

Składniki (na 4 porcje):

  • 375 gramów ciasta francuskiego,
  • 2 bakłażany,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 1,5 łyżki tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka: suszonego oregano, mielonej kolendry, mielonego kminu rzymskiego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 granat,
  • 300 gramów jogurtu naturalnego,
  • świeża kolendra.

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
  • Bakłażany pokrój w kostkę, dopraw łyżeczką oregano, solą, pieprzem i skrop łyżką soku z cytryny i łyżką oliwy. Dodaj starte ząbki czosnku.
  • Całość wymieszaj i wyłóż na dużą blachę od piekarnika pokrytą papierem do pieczenia. Bakłażana wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, bakłażana umieść w misce i wymieszaj z tahini, kolendrą, kminem i szczyptą ostrej papryki.
  • Ciasto francuskie podziel na 4 części. Ułóż je na dużej blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż upieczonego bakłażana – pozostaw 1 centymetr wolnego brzegu. Całość posyp posiekaną papryczką chili.
  • Potrawę wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20-25 minut.
  • Tartę skrop łyżeczką oliwy. Przed podaniem tartę posmaruj jogurtem, posyp granatem i świeżą kolendrą.

Przepis na filet z grantem w śmietanie

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 granat,
  • 150 mililitrów śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn.

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filet opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem, a następnie podsmaż filety na maśle.
  • Natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do kurczaka.
  • Z połowy granatu wyciśnij sok. Wlej go do mięsa. Dodaj rozmaryn i wymieszaj. Następnie dorzuć pestki z drugiej połowy granatu i ponownie wymieszaj.
  • Całość smaż, aż do zredukowania śmietany.

Przepis na sałatkę z buraczkami, ricottą i granatem

Składniki (na 2 porcje):

  • ½ dużego buraka,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 porcje rukoli,
  • 100 gramów ricotty,
  • ½ szklanki pestek owocu granatu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, rozmaryn.

Miodowy sos winegret:

  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: ok. 25 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Nagrzej w nim żaroodporną formę.
  • Obierz buraka i pokrój w cienkie plasterki. Dopraw szczyptą rozmarynu, solą i pieprzem. Obtocz go w 2 łyżkach oliwy i wyłóż na rozgrzanej formie. Buraka piecz przez 5 minut, następnie obróć go na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.
  • W połowie pieczenia do buraka dodaj połamane orzechy włoskie, aby lekko się zarumieniły.
  • Na półmiskach rozłóż rukolę. Na jej środku umieść ser ricotta. Całość posyp owocami granatu. Upieczone buraczki i orzechy ułóż na sałatce. Polej miodowym sosem winegret.

Smacznego!


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje