Szybkie i sprawdzone przepisy na bruschettę – tradycyjną włoską przystawkę

Bruschetta z bazylią i pomidorami
Fot. © fabiomax/Fotolia.com

Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem.  Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. 

 

Zanim bruschetta stała się znaną, włoską przystawką była popularnym daniem rolników, zajmujących się uprawą oliwek. Prawdopodobnie pochodzi z Toskanii – krainy, położonej w środkowych Włoszech. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Bruschetta z pomidorami i bazylią 

Potrzebujesz: 

  • noża, 
  • blendera, 
  • garnka. 

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2-3 świeżych pomidorów,
  • 10 świeżych listków bazylii, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe 

 

Sposób przygotowania: 

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie możesz zblendować). 
  • Pokrój bagietkę na równe kromki o średniej grubości, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopniach przez 2-3 minuty. 
  • Po wyciągnięciu z piekarnika kromek posmaruj je posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie nałóż na nie posiekane pomidory i listki bazylii

Bruschetta z pieczarkami i ze szpinakiem 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • 1 długa bagietka,
  • ok. 400 g pieczarek,
  • ok. 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku. 

 

Czas przygotowania: 25-30 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania: 

  • Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
  • Umyty szpinak podsmaż na oliwie z oliwek do czasu, aż liście zwiędną (można dodać ząbek czosnku oraz cebulę). 
  • Pokrój bagietkę na średniej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 2-3 minuty.
  • W kromki wetrzyj oliwę z oliwek oraz drobno posiekany czosnek, a następnie nałóż na nie szpinak i pieczarki. 

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • tarki

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • 1 długa bagietka,
  • mozzarella w kulce,
  • ok. 150 g szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście listków bazylii,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania: 

  • Bagietkę pokroić w równej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez 2-3 minuty.
  • Posmaruj kromki oliwą z oliwek.  
  • Mozzarellę pokrój w paski lub zetrzyj na tarce, a następnie posyp nią kromki i zapiecz piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. 
  • Pokrój szynkę parmeńską, a następnie nałóż ją na kromki. 
  • Kromki z mozzarellą i szynką posól i popieprz do smaku, a następnie udekoruj listkami bazylii. 

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady