Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.

Reklama

Zanim bruschetta stała się znaną, włoską przystawką była popularnym daniem rolników, zajmujących się uprawą oliwek. Prawdopodobnie pochodzi z Toskanii – krainy, położonej w środkowych Włoszech.

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Potrzebujesz:

  • noża,
  • blendera,
  • garnka.

Zobacz także

Składniki (na cztery porcje):

  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2-3 świeżych pomidorów,
  • 10 świeżych listków bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie możesz zblendować).
  • Pokrój bagietkę na równe kromki o średniej grubości, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopniach przez 2-3 minuty.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika kromek posmaruj je posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie nałóż na nie posiekane pomidory i listki bazylii.

Bruschetta z pieczarkami i ze szpinakiem

Potrzebujesz:

  • noża,
  • garnka,
  • patelni.

Składniki (na cztery porcje):

  • 1 długa bagietka,
  • ok. 400 g pieczarek,
  • ok. 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku.

Czas przygotowania: 25-30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
  • Umyty szpinak podsmaż na oliwie z oliwek do czasu, aż liście zwiędną (można dodać ząbek czosnku oraz cebulę).
  • Pokrój bagietkę na średniej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 2-3 minuty.
  • W kromki wetrzyj oliwę z oliwek oraz drobno posiekany czosnek, a następnie nałóż na nie szpinak i pieczarki.

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą

Potrzebujesz:

  • noża,
  • tarki

Składniki (na cztery porcje):

  • 1 długa bagietka,
  • mozzarella w kulce,
  • ok. 150 g szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście listków bazylii,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę pokroić w równej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez 2-3 minuty.
  • Posmaruj kromki oliwą z oliwek.
  • Mozzarellę pokrój w paski lub zetrzyj na tarce, a następnie posyp nią kromki i zapiecz piekarniku do czasu aż ser się rozpuści.
  • Pokrój szynkę parmeńską, a następnie nałóż ją na kromki.
  • Kromki z mozzarellą i szynką posól i popieprz do smaku, a następnie udekoruj listkami bazylii.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama